TUZLARIJE - D O S J E

09.07.2008.
IFC stupa u partnerski odnos sa Centrom za srce u Tuzli


Međunarodna finansijska korporacija (IFC), dio grupacije Svjetske banke stupa u partnerski odnos s BiH Centar za srce u Tuzli, saopćeno je iz IFC-a.
Kao cilj tih partnerskih odnosa navodi se proširenje pristupa visokokvalitetnim i povoljnim uslugama privatne kardiovaskularne zdravstvene zaštite, putem planiranog ugovora po osnovu partnerstva između privatnog i javnog sektora s Federalnim fondom zdravstvenog osiguranja i Fondom za reosiguranje FBiH.

Predviđaju se i ugovori s ostalim državnim i regionalnim fondovima za osiguranje.

Iz IFC-a ističu da je u Bosni i Hercegovini potražnja za uslugama u oblasti zdravstvene zaštite srca veća od ponude. Očekuje se da će ta potražnja rasti s obzirom na sve stariju populaciju i sve veću prisutnost oboljenja vezanih za način života.

BiH Centar za srce bit će pionir kao prva privatna bolnica u našoj zemlji. Osim poboljšanog pristupa zdravstvenoj zaštiti, on će doprinijeti i uspostavi mjerila kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga i podizanju domaćih standarda kliničke i bolesničke njege. Bolnica će imati kapacitete od 88 ležajeva i pružat će usluge kardiološke, srčane i kardiovaskularne hirurgije"

IFC-ov kredit od 4, 1 miliona eura iskoristit će se za djelimično finansiranje izgradnje te bolnice u Tuzli.

Suosnivač i generalni direktor BiH Centra za srce dr. Emir Kabil, kaže da ovaj projekt predstavlja važan trenutak u posljeratnoj historiji BiH jer se njime proširuje pristup visokokvalitetnim i održivim zdravstvenim uslugama za bh. građane.

Suosnivač i glavni medicinski direktor BiH Centra za srce dr. Jakob Bergsland kaže da stupanjem u dugoročno strateško partnerstvo s IFC-om, koji ima veliko iskustvo u oblasti privatnog zdravstva na međunarodnom nivou, BiH Centar za srce može djelotvornije upravljati svojim rastom u BiH, a kasnije i u regionu cijelog Balkana.

Suosnivač i šef kardiologije BiH Centra za srce dr. Ibrahim Terzić ističe da će novi centar omogućiti pristup bh. građanima svim aspektima kardiovaskularne njege, uključujući prevenciju i medicinsku terapiju, kao i najmodernije metode interventnog i hirurškog liječenja.

Direktor IFC-a za zdravstvo i obrazovanje Guy Ellena ističe da se IFC ponosi što je partner jednom jakom klijentu u osnivanju prve privatne bolnice u BiH.

"Ona će pružiti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta i obuke za medicinsko i rukovodno osoblje. Time se doprinosi iskorjenjivanju migracije stručne radne snage, ” navodi on.

Direktor IFC-a za južnu Evropu i centralnu Aziju Shahbaz Mavaddat navodi da je taj projekt u savršenom skladu sa strategijom IFC-a u smislu povećanih ulaganja u ključnu društvenu infrastrukturu u postkonfliktnim zemljama.

"Taj projekt će možda potaći i druge investitore da sudjeluju u zdravstvenom sektoru zemlje", ističe on.

IFC, članica grupacije Svjetske banke podstiće održivi ekonomski rast u zemljama u razvoju, finansiranjem ulaganja u privatnom sektoru, mobilizacijom privatnog kapitala na domaćim i međunarodnim finansijskim tržištima, te pružanjem savjetodavnih i usluga u smislu smanjenja rizika preduzećima i vladama.

BH Centar za srce u Tuzli, specijalistička je bolnica koja pruža kompletan dijapazon kardiovaskularnih usluga. To je prva privatna institucija za pružanje zdravstvenih usluga u BiH. Zahvaljujući saradnji s fondovima za osiguranje i državnim bolnicama, bh. građanima bit će omogućen pristup visokokvalitetnom liječenju kardiovaskularnih oboljenja. BiH Centar za srce će opsluživati i pacijente iz RS-a, kao i susjednih zemalja i teritorija koje nemaju vlastite kardiovaskularne klinike.

(FENA)

Priredio(la): V.K.