TUZLARIJE - D O S J E

11.07.2008.
Vlada FBiH
Transfer za Rudnik ˝Kreka˝


Vlada Federacije BiH (FBiH) na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu je iz budžeta za ovu godinu utvrdila raspodjelu dijela sredstava Tekućih grantova "Podsticaj proizvodnji i prestrukturiranje industrije i rudarstva“ Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u iznosu od 3.184.500 KM za finansiranje Programa nabavke neophodne zaštitne opreme u privrednom društvu Rudnici "Kreka“ u Tuzli d.o.o.

U Rudnicima "Kreka“ u Tuzli d.o.o. je, prema dostavljenom Programu nabavke neophodne zaštitne opreme, planirana nabavka centralne stanice za spasavanje, rudničkih četa za spasavanje i vatrogasnih jedinica, zaštita od prašine i gasova u objektima podzemne eksploatacije Rudnika "Mramor“ i "Bukinje“, te zaštita na elektro mrežama, postrojenjima, uređajima i vatrogasnim jedinicama, objektima površinske eksploatacije Rudnika "Šikulje“ i "Dubrave“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Rudnici "Kreka“ u Tuzli, obzirom na složene uslove rada u podzemnoj i površinskoj eksploataciji i na teško materijalno stanje, čine sve da nivo sigurnosti održe u granicama tehničkih i sigurnosnih propisa.

Budući da se unaprjeđenje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu tretira kao prvenstveni zadatak, naročito u podzemnoj eksploataciji, cilj je da se zaštita na radu maksimalno unaprijedi.

Kako bi se postavljeni ciljevi mogli ostvariti neophodno je izvršiti nabavku zaštitine opreme koja je specificirana u dostavljenom Programu, navodi se u saopćenju.

(Onasa)

Priredio(la):