TUZLARIJE - D O S J E

08.08.2008.
Svečana akademija OO SDA Tuzla
U prepunoj velikoj Sali BKC –a Tuzla, održana je Svečana akademija naše političke stranke, povodom velikog jubileja, 18. godina rada i postojanja u Tuzli. Sa veselje smo ugostili sve naše prijatelje, njih 600, koliko je mjesta u Sali, i veliki broj onih koji su u holu pratili direktan prijenos . Posebna nam je čast što su naše rođendansko slavlje upotpunili i dragi gosti iz Sarajeva, jedan od potpredsjednika SDA BIH, gospodina Bakira Izetbegovića sa suprugom, dogradonačelnika Sarajeva, Josipa Jurišića i suprugu, gospodina Osmana Brku, dugogodišnjeg člana SDA koji je ujedno i bio član inicijativnog odbora za formiranje SDA u Tuzli, prije tačno 18 godina.


Pored istaknutih članova SDA iz Tuzle, ministrice Hadžić- Suljkić, Bajazita Jašarevića, Seada Jamakosmanovića, Saliha Kulenovića, Enise Žunić, rođendanskom slavlju su se pridružili i naši ugledni sugrađani, ljekari, privrednici, kulturnjaci, sportisti, predstavnici drugih političkih partija, nevladinih udruženja, međunarodnih organizacija, poput dr. Emira Kabila, Saliha Šabovića, Ediba Kravića,   Salke Zildžića, Hazima Rančića, Envera Husičića, ministri Amir Hasić, Asim Musić i mnogi drugi . Prisutnima su se obratili, Amir Fazlić, predsjednik Skupštine TK-a i predsjednik KO SDA TK-a, Senija Bubić, predsjednica GO SDA BIH, te gospodin Bakir Izetbegović.Svi oni su se sjetili pređenog osamnaestogodišnjeg puta, ali i sa prisutnim podjelili svoje vizije evropskog puta koji Bosna i Hercegovina mora preći u narednom periodu. Svečana akdemija je bila prilika da OO SDA Tuzla prvi put zvanično predstavi kandidate za općinsko vijeće i kandidata za načelnika općine Tuzla, na predstojećim lokalnim izborima, kao i dio Programa koji će SDA prezentirati u okviru svoje kampanje. O zadacima budućih vijećnika govorio je nosilac liste, dr . Mirsad Malohodžić. O strategiji i razvoju Tuzle kao centra regije sjeveroistočne Bosne, kandidat za načelnika općine Tuzla, predsjednik OO SDA Tuzla, mr. Salko Bukvarević.


„Zadovoljstvo mi je što sam dio ovog jedinstvenog tima i čast mi je što sam večers u prilici, ovako javno, pred svima vama izgovoriti ono što nam svima donosi bolju budućnost.žNašoj Tuzli, našim građanima posebno. Biti ne čelu tima ljudi koji će nastojati kroz rada u Vijeću donjeti prosperitet gradu velika je odgovornost, ali i lakoća ako znamo da je naš program nastao u saradnji sa građanima. Nakon sprovedene analize, utvrđeno je da građani i OO SDA Tuzla imaju istu viziju kada je u pitanju razvoj grada.“ – poručio je između ostalog, Mirsad Malohodžić.


„Borba za višestranački sistem u BIH, za cjelovitu, demokratsku i slobodnu BIH, za reintegraciju BIH, kao i evropski put Bosne i Hercegovine, bile su i bit će glavne odrednice političkog djelovanja. Kada je u pitanju lokalno djelovanje Stranci demokratske akcije  Tuzle  je u fokusu građanin bez obzira iz kojeg dijela grada  dolazi.Snagom dobre afirmacije tim SDA, u saradnji sa građanima Tuzle će osigurati da Tuzla bude istinski centar regije sjeveroistočne Bosne, efikasnije ćemo povezati Tuzlu ljudskim, komunikacijskim i ekonomskim vezama sa TK-a, FBIH, državnim i međunarodnim institucijama u cilju mnogo većeg ulaganja u razvoj Tuzle, sa posebnim prioritetom izgradnje puteva prema Sarajevu, vezu sa autoputem 5c, vezu sa Podrinjem, prema Zvorniku i Bijeljini.


Kroz  gotove programe promijenit ćemo privredni ambijent Tuzle u cilju zapošljavanja građana, prije svega, mladih ljudi, jer su građani istakli da im je to najveći problem.


Ukinut ćemo diskriminaciju građana koja je prisutna zbog :  • neravnomjernog ulaganja u razvoj svih Mjesnih zajednica

  • nepostojanja prostornog plana, pa gradi gdje ko hoće i šta mu padne na pamet

  • nepostojanja socijalne karte pa se sredstva za socijalu dijele bez kriterija


Mi garantujemo jednake šanse za sve građane.


Vratit ćemo građanima demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u mjesnim zajednicama koje im je sada uskraćeno.


Učinit ćemo da općinske službe budu efikasnije i postanu istinski servis građana, a ne vlast nad građanima kako je to do sada bio slučaj.


To znači da će sve službe, uključujući i načelnika biti dostupni građanima svim radnim danima.


Naš program bit će program snage dobrih afirmacija, afirmirat ćemo Tuzlu, jedinstven grad kao partnera drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, afirmirat ćemo sve tuzlanske tradicijske i druge vrijednosti, prirodne, industrijske, kulturne, historijske, sportske potencijale. „ – između ostalog rekao je ovom prilikom predsjednik Bukvarević.


U okviru  Svečane akademije nastupili su mladi tuzlanski umjetnici, Irfan Kasumović i Emir Okanović, a rođendansko slavlje nastavljeno je uz prigodan koktel.


Sudeći prema ocjenama prisutnih, raspoloženju koje je ispunilo BKC, Svečana akademija je bila svojevrstan spektakl kakav osamnaesti rođendan i zaslužuje .


Ranije, tokom dana, delegacija SDA je položila cvijeće na Spomen obilježja na Slanoj Banji, a potom i na Kapiji .Kako je sve to, zabilježeno fotografskim objektivom,   izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.

Preuzeto sa www.sdatuzla.ba

Priredio(la):