TUZLARIJE - D O S J E

19.08.2008.
Centar za srce rađen od srca


Tačno prije tri godine prof. dr. Emir Kabil prvi put je javno obznanio ideju o izgradnji savremenog centra za srce. Za naše uslove iznimno brzo, za godinu dana, zaokružena je finansijska konstrukcija, obezbjeđena lokacija, urađen projekat, pribavljena sva odobrenja, i u augustu 2006. godine svi mediji su obavijestili o početku izgradnje. Danas, dvije godine kasnije, bijela građevina dominira nad naseljem Slavinovići i sve je spremno za svečano otvaranje najsavremenijeg Centra za srce u ovom dijelu Evrope.


Centar za srce


Od samog ulaza u prostrani hol Centra kojeg Tuzlaci već odavno nazivaju Kabilovom bolnicom, jasno je da se uložilo puno truda da posjetilac nema nelagodan osjećaj kakav se često ima kada se ulazi u bolnicu. Umjesto mirisa sredstava za dezinfekciju i sterilne bjeline dočeka ga lagana muzika i vrlo prijatno uređena unutrašnjost Centra.

Svaki sprat je druge boje, od zidova, opreme, do odjeće uposlenika. Uz savremene operacione sale, laboratorije, specijalističke ambulante, najsavremenije aparate za dijagnostiku, bolesničke sobe sa kupatilima i TV- prijemnicima, Centar posjeduje i saune, fitnes centar, veliki heliodrom, hotelski dio, obdanište za djecu uposlenika i još mnogo, mnogo toga. Nakon obilaska cijelog Centra jasno je da se brižljivo vodilo računa o svakom detalju.Arhitektica Aida Kujadinović, vođa zanatskih radova ispred Direkcije za izgradnju, ljubazno nam je pokazala sve što nas je zanimalo objašnjavajući kako se šta radilo. Svi sadržaji Centra u koje spadaju zajednički prostori, bolesnički, hotelski, te pogonsko energetski dio, međusobno su povezani i vrlo funkcionalni. Dobar timski rad i međusobna saradnja svih koji su radili na izgradnji Centra, što je arhitektica Kujadinović posebno naglasila, urodili su plodom. Tuzla je dobila Centar za srce koji osim što zadovoljava sve zahtjeve struke ima vrlo praktična rješenja kakva su potrebna u zdravstvenim ustanovama, a uz to su zadovoljeni i visoki estetski zahtjevi.


Arhitektica Aida Kujadinović i Prof. Emir Kabil


Kada za koji dan Centar bude svečano otvoren svi ćemo pisati o tehničkim podacima, o kvadratima, broju kreveta, broju zaposlenih, operacionim salama i opremi. Zato danas, umjesto riječi nudimo vam slike da vas provedu kroz Centar koji će, u to nema sumnje, postati novi zaštitni znak Tuzle.
SLIKE


S.M.

Priredio(la):