TUZLARIJE - D O S J E

21.08.2008.
Distribucija besplatnih udžbenika neće kasniti samo u Kantonu Sarajevo

Epilog višemjesečne priče o štampanju, otkupu i podjeli besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda je slijedeći - samo će učenici u Kantonu Sarajevo dobiti udžbenike na vrijeme dok će distribucija u svim ostalim kantonima u FBiH kasniti, kazao je predsjednik Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH Ivica Vanja Rorić.

Problematika otkupa i distribucije udžbenika kulminirala je odugovlačenjem Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH s uplaćivanjem sredstava za udžbenike kantonalnim ministarstvima, a koja opet nisu potpisala ugovore s izdavačima. Rorić je podsjetio da školska godina počinje 5. septembra a da izdavači još nisu potpisali ugovore s kantonalnim ministarstvima u FBiH. U većini kantona udžbenike za djecu nisu birali nastavnici, što je njihova zakonska obaveza, već su formirane kojekakve komisije koje su, u ime nastavnika, roditelja i djece, određivale koje će udžbenike uzeti i koristiti, kazao je Rorić. Apsurd je tim veći, smatra Rorić, što će samovolja pojedinih kantonalnih ministara dovesti do toga da će djeca iz odobrenih udžbenika učiti sasvim pogrešne stvari.

Tako će djeca u Zenici i Tuzli učiti da vuk pravi gnijezdo u grmlju i živi na drvetu, da neke životinje ispuštaju smrdljive gasove, a upoznat će se i sa čudnovatom biljkom koja ima nekoliko vrsta listova i cvjetova.

(FTV)

Priredio(la): S.M.