TUZLARIJE - D O S J E

01.09.2008.
Hoćete penzije po zakonu?
E, da znate, zakoni se neće poštovati dok i vi ne budete protestovali!


Svi koji su protestovali ostvarili su svoja prava, ovoj i ovakvoj bahatoj nacionalističkoj vlasti moramo uzdrmati fotelje, istresti ih iz fotelja, ovo je izborna godina. Poslanici i ministri ni o čemu ne odlučuju, sve odluke se donose u centralama političkih partija koalicije na vlasti, na minderlucima SDA, SBIH, HDZ BIH, HDZ 1990 I SNSD. Protestovaćemo pred svim njihovim sjedištima.

Penzionerski standard ugrožen je više bezakonjem nego malim brojem zaposlenih. Penzije se isplaćuju na nivou 42% zarađenih i zakonom utvrđenih.
Zarađene penzije se umanjuju nezakonitim aktima:
-Povećanje zagarantovanih i minimalnih penzija isplaćuje se na račun zarađenih penzija, sustižući ih, praveći uravnilovku, umjesto da se povećanja alimentiraju iz budžeta. Penzijski fond nije socijalna kategorija, povećanje minimalnih i zagarantovanih penzija je obaveza iz budžeta, nezakonito je zbog njihovog povećanja umanjivati zarađene penzije.
- Porastom prosječnih plaća povećava se i masa novca iz doprinosa za penzije a visina penzija zaostaje za porastom doprinosa. Gdje je razlika novca?
- Vlasti, ove koje i danas vladaju, su galantno, na račun penzionera, nagradile učesnike rata stažom u dvostrukom trajanju a da za taj staž nije uplaćena ni jedna KM doprinosa, već je više od 75000 tako penzionisanih a dug za doprinose je već u visini 360 miliona KM. Zakon o PIO, čl. 82. je propisao da nema prava iz perioda za koji nije plaćen doprinos. Tako su prevareni i „nagrađeni“ učesnici rata jer su im penzije, ( jer nisu sa sobom donijeli „miraz“-doprinose) kao i ostalim penzionerima, umanjene jer doprinosi nisu plaćeni. I u narednim decenijama, sve dok se ne penzioniše i posljednji učesnik rata, samo po tom osnovu uvećat će se priliv penzionera za 20% svake godine (idu i do oko 8 godina ranije u penziju) a dug rasti i penzije se umanjivati, i borcima i civilima, jednako.
- tokom niza godina pa i danas se ne poštuje zakon o odvojenim računima; za civilne i vojne-beneficirane penzije. Za vojne-beneficirane penzije ne pristiže novac iz budžeta pa se isplaćuju iz fonda za civilne penzije. Iznos, bukvalno ukraden iz civilnog fonda na godišnjoj je razini oko 83 miliona KM.
Na taj način se umanjuje masa za raspodjelu i isplaćuju penzije sa manjim koeficijentom isplate i vrše sramna „povećanja“ od par procenata, bacanje prašine u oči, još intenzivnije od najave protesta. I to pokazuje da protesti, posebno kad bi bili masovniji, jedino imaju efekta na promjene.
- Niz godina je Vlada FBiH sebe „oslobodila“ većeg dijela doprinosa za Vojsku Federacije a u nekim periodima za Vojsku Federacije i MUP doprinosi uopće nisu plaćani, kao i u nekim kantonima za one koji plaće primaju iz budžeta.
- Posebna je priča nezakonitosti u radu službenika Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranjaFBiH. Velik broj zaposlenih su rođaci ranije zaposlenih u PIO i partijski kadrovi, sa neodgovarajućom stručnom spremom, bez stručnog ispita, primljeni bez konkursa i oglasa. Uz nezakonito priznavanje prava, nedomaćinsko poslovanje za koje imaju mjesečna primanja u prosjeku od 1.400 KM, krše i osnovna prava pojedinaca, prevaljuju penzije iz drugih država na fond FBiH, nezakonito utvrđuju pravo na penziju, nezakonito umanjuju i obustavljaju isplatu penzija velikom broju pojedinih penzionera, uskraćuju ustavnu slobodu kretanja čineći i krivična djela zbog čega smo podnijeli prijave javnim tužiocima.
- Nadzorni i Upravni odbor FZ PIO/MIO mirno posmatra nezakonitosti u radu jer članovi za jednu ili manje od jedne sjednice mjesečno primaju honorar od 1.100, 30 KM, pet puta bolje plaćeni od Milorada Dodika. U Nadzornom odboru sjedi, nakon niza godina u Upravnom odboru, kadar Stranke penzionera, Vaso Šolaja (to vam je ona stranka koju su penzioneri „pročitali“, na prošlim općim izborima na kojima nije osvojila ni jedan mandat a sad se kandiduje i na lokalnim izborima). U Upravnom odboru sjedi predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera-umirovljenika, Šefkija Elezović, za isti honorar, uz honorar u Savezu, iz članarina, od 500 KM mjesečno, i, jasno, sluša vlast i javno se protivi da udruženja učestvuju na protestima. U udruženjima ga vjerno, još uvijek, slušaju a penzioneri im jošuvijek plaćaju članarine za honorare, omogućavaju funkcije na kojima im nije važno ni kolika je njihova vlastita penzija, pogotovo ostale penzije. Zajedničko im je i to da su imenovani na dužnost iako ne ispunjavaju zakonske uslove. Zahvalno rukovodstvo PIO/MIO im uzvraća dajući svakom penzioneru uz rješenje o pravu na penziju poziv za učlanjenje u udruženja penzionera i plaćanje članarine. Ruka ruku mije, obraza nigdje nije.
- Aktivnosti na promjenama stanja bit će neuporedivo ojačane izlaskom penzionera na proteste u znatno većem broju nego do sada.
Protesti penzionera u Tuzli pokazaće da Tuzlaci uvijek idu korak naprijed, da imaju i pameti i ponosa, ljudskog dostojanstva.

U Tuzli se okupljanje, samo radi prepoznatljive i pogodne lokacije, zakazuje pred novom zgradom Općine Tuzla 01.09.2008. godine (ponedjeljak) u 18, 00 sati, odakle ćemo dostojanstvenom šetnjom kroz grad pokazati podršku aktivnostima našeg Udruženja „Spokojna starost“ za prestanak nezakonitosi u vezi sa penzijama.

U ovom tekstu su iznešene tvrdnje o ozbiljnom kriminalu i nemoralu, kad bi bile nesitinite prozvani bi mogli podnijeti tužbu po Zakonu o zaštiti od klevete a autor teksta bi, ako tvrdnje ne dokaže a oni dokažu klevetu, mogao biti ozbiljno novčano kažnjen.
Ako ne podnesu tužbu time će potvrditi svoju krivnju i istinitost navoda iz ovog teksta za sve pobrojane nezakonitosti i nemoral. Vjerujte kome hoćete!
Mediji informisanja imaju razloga da ispitaju ovakve teške optužbe u stvarima od interesa za javnost, tražeći i izjave osumnjičenih prije objave.
Raspoloženim za tužbu evo i mojih generalija: Alojz (Jure) Knezović, nastanjen u Tuzli, ulica 6. bosanske 102, kontakt telefon 061 151 390 .

Alojz Knezović, predsjednik


Priredio(la): V.K.