TUZLARIJE - D O S J E

10.09.2008.
Fondacija ˝Istina Pravda Pomirenje˝ - press konferencija
Beograd u maju tražio garancije za Jurišića ali bh vlasti nisu učinile ništa


U povodu nastavka suđenja Iliji Jurišiću koje je zakazano za 12. septembar, danas je u prostorijama Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" održana press konferencija.Kao što je poznato, Ilija Jurišić, bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, od 11. maja 2007. godine nalazi se u beogradskom zatvoru bez i jednog čvrstog dokaza protiv njega.
Advokati su bazirali odbranu na njegovoj neumješanosti u događaje vezane za 15. maj 1992. godine bez upuštanja u analizu samog događaja sagledanog u svjetlu tadašnjih ratnih okolnosti.
Od ranije narušenog zdravlja, Ilija Jurišić u zatvoru provodi dane sa mogućnošću povremenih kratkih posjete od strane supruge, sina i advokata.

Gotovo tri mjeseca o Iliji Jurišiću nismo čuli ništa novo. Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora, valjda za sve osim za Jurišića.

Pokušaji da se izdejstvuje da se Ilija Jurišić brani sa slobode još nisu urodili plodom. Po onome šta je danas rečeno u Fondaciji, totalno su zakazale bh institucije. Srbijanske vlasti su tražile određene garancije od bh vlasti ali službene garancije nisu date iako je bilo deklarativnih obećavanja da će ako zatreba Jurišića pod oružanom pratnjom dovesti do sudnice.

Nevjerovatna je nezainteresovanost državnih institucija za slučaj Jurišić koji kao da je već ad akta te se sve manje i spominje. Napomene radi, zvanično pismo iz Beograda na adresu Ministarstva pravde BiH poslano je još 14.5.2008. godine. Nakon potrebne procedure proslijeđeno je Tušilaštvu BiH koje ga dobija 4.6. da bi onda više od dva mjeseca stojalo u ladicama Tužilaštva.

Sinan Alić je danas rekao da svoj posao korektno radi jedino Ministarstvo pravde BiH a ostale državne institucije od Tužilaštva Bosne i Hercegovine do Vijeća ministara ne rade ništa da zaštite građanina BiH.

U petak 12. septembra, u nastavku pretresa protiv Ilije Jurišića sudsko vijeće je planiralo da sasluša 14 novih svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo za ratne zločine. To su: Zoran Vukojević, Rade Pajkić, Slobodan Radić, Željko Serafijanović, Milutin Serafijanović, Branko Simić, Zoran Todorović, Gospa Petrović, Mirjana Popović, Borka Blagojević, Ozrenko Todorović, Vidak Trifunović, Miladin Ćosić i Luca Vujanović.
Riječ je o svjedocima koji su bili sudionici kolone JNA koja je 15. maja napuštala Tuzlu ili njihovim najbližim srodnicma.

S.M.

Priredio(la):