TUZLARIJE - D O S J E

18.09.2008.
Udruženje ˝Spokojna starost˝ - saopćenje
Federalna Vlada progurala ˝ispod žita˝ izmjene Zakona o penzijskom osiguranju


Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, glumeći pred predstavnicima Evropske unije demokratiju, još jednom su pokazali dvoličnost odnosa prema nevladinom sektoru, kao i prema medijima informisnja, faktorima koji bi trebalo da budu korektiv društvenih zbivanja i ravnopravan partner vlastima.

Vlada FBiH je sačinila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom/mirovinskom osiguranju. Nacrt je upućen nizu nevladinih organizacija sa pozivom na sastanak u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, kako bi se čule primjedbe nevladinog sektora.

Medijima informisanja, da ne bi „procurilo“ u javnost, Nacrt uopće nije dostavljen niti su pozvani na sastanak kako bi javnost obavijestili.

Još jedan zakon u nizu mnogi donešenih na isti način, proguran „ispod žita“

Ispostavilo se da su pozvani iz nevladinih organizacija besramno izigrani, pozvani su na sastanak da daju primjedbe post festum, kad je to totalno neučinkovito. Čak im je rečeno da je kasno da daju primjedbe jer je Nacrt već upućen kantonima.

Nacrt je već upućen, kao svršen čin, na saglasnost svim kantonima, tako da je svaka mogućnost izmjena i dopuna apsolutno nemoguća.
Nacrt po prijemu saglasnosti kantonalnih vlasti ide, u formi u kom ga je uradila neka komisija minisatrstva, direktno u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Najgore je to što je Nacrtom preddloženo „zakivanje“ visina penzija koje se po sadašnjem zakonu raevalorizuju prema prosječnim plaćama iz decembra prethodne godine.

Nacrtom je sve „zakovano“ na decembar 2007. godine, prema čemu će se korigovati visine penzija, kao da u predstojećim godinama neće biti povećanja plaća, novog zapošljavanja, operativnije inspekcije rada na crno - time i doprinosa, kao da neće biti povećanja troškova života i inflacije.

Sve ovo je još jedan atak na penzije nakon što je vlast socijalnu politiku koja se svuda alimentira iz budžeta, povećanje najnižih penzija, prebacila na pleća ostalih penzionera umanjujući penzije zarađene punim stažom i većim doprinosima.

Vlast očito i dokazivo ide na uravnilovku penzija.

SMRT FAŠIZMU I BOLJŠEVIZMU – SLOBODA NARODU!


Alojz Knezović, predsjednik

Priredio(la):