TUZLARIJE - D O S J E

08.10.2008.
Sutra nastavak suđenja Iliji Jurišiću


Suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za krivično djelo upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe prilikom napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, bit će nastavljeno u četvrtak saslušavanjem svjedoka pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 9. novembra prošle godine optužnicu protiv Jurišića, koja ga tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a Bosne i Hercegovine i kao visoki starješina u Službi državne sigurnosti angažiran na poslovima zapovjednog kadra u Operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA.

U tome napadu poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je ovaj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine i na njemu je radilo u saradnji s Tužilaštvom BiH.

Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i otada se nalazi u pritvoru.

Na početku suđenja 22. februara ove godine Jurišić je tvrdio da nikada nije upotrebljavao nedozvoljena sredstva borbe, što mu je optužnicom stavljeno na teret, niti je uradio bilo šta nezakonito, prenio je Tanjug.

"Nisam nikakav kriminalac, jer se uz više strpljenja, razuma, discipline i odgovornosti tragedija na Brčanskoj malti (u Tuzli) mogla izbjeći", rekao je Jurišić izjašnjavajući se o optužnici.

Fena

Priredio(la): S.M.