TUZLARIJE - D O S J E

01.12.2008.
Austrijski profesor Zigfrid Tišler
BiH leži na čak 2,5 milijardi barela nafte

Austrijski profesor geologije Zigfrid Tišler (Siegfried Tischler) tvrdi da BiH leži na čak 2, 5 milijardi barela nafte. On se poziva na istraživanja američke kompanije „Emaco“ s početka devedesetih godina koja su rađena u blizini Drenice i Tuzle. Rekao je da je o količinama nafte u našoj zemlji čuo od američkih novinara u Venecueli tokom jedne posjete 1999. godine te tvrdi, također, da se nafta nalazi bezmalo svuda.

- Gdje je god do sada bušeno dovoljno duboko, pronađena je nafta. Umjetnost eksploatacije nema praktično nikakve veze s naukom. Radi se o sreći, intuiciji i iskustvu. Nemam dokumeneta o nafti u BiH, ali na jednoj detaljnoj karti student prve godine geologije može vam reći gdje ima nafte i napraviti program bušenja. Rado bih došao i pokazao vam na šta mislim - kaže naš sagovornik, dodajući da na svijetu postoji još mnogo zaliha nafte te da je njena cijena samo manipulacija i histerija.

Tišler je doktorirao 1977. godine u Insbruku, trenutno radi kao gostujući profesor na Univerzitetu u Gracu i Univerzitetu RIAU u Indoneziji, a protivnik je fosilne teorije o nastanku nafte. Nakon što je doktorirao, radio je na pet kontinenata kao naučnik, univerzitetski predavač, direktor rudnika te kao istraživač minerala.

Ima četiri bloga na kojima piše o etici u nauci, te o demokratiji, a piše i za magazin „Nexus“, čija su tematika nove nauke. An. M. (Avaz)

Priredio(la): S.M.