TUZLARIJE - D O S J E

20.12.2008.
Kako je Branković ostavio Energopetrol bez imovine
Izgubljen naftni terminal u Zagrebu vrijedan 100 miliona maraka


Umjesto da imovina od oko 30.000 kvadratnih metara u gradskoj zoni Zagreba, u Ulici Radnička 228, vrijedna oko 50 miliona eura (100 miliona KM) sa sarajevskog Energoinvesta bude vraćena stvarnom vlasniku, Energopetrolu Sarajevo, ona je uknjižena na firmu Crobenz za trgovinu naftom. Za gubitak ovog vrijednog objekta u susjednoj Hrvatskoj glavni krivac je federalni premijer Nedžad Branković, koji je, kao bivši čelnik Energoinvesta, otjerao u stečaj 2001. firmu Energopetrol Zagreb.

Oslobođenje je ekskluzivno došlo do zemljišnoknjižnog izvatka Općinskog građevinskog suda u Zagrebu, koji nosi datum od 16. decembra 2008, a iz kojeg se jasno vidi da su tri parcele od 25.119 metara kvadratnih, 3.982 metara kvadratnih i 497 metara kvadratnih na adresi Radnička cesta 228 u vlasništvu firme Crobenz.

Mutne radnje

Naš list je u posjedu i izvoda iz nekretnina u vlasništvu Energoinvesta u Hrvatskoj od 18. novembra 2005, iz kojih je jasno da je poslovni objekat i zemljište na „spornoj“ adresi bilo navedeno kao posjed te bh. kompanije.

- Informacija da je podignuta krivična prijava protiv Brankovića zbog štete i uništavanja kapitala Energopetrola Zagreb u periodu dok je bio direktor Energoinvesta predstavlja logičan slijed događaja nakon saznanja o kriminalu do kojih se došlo u analizi poslovanja Energoinvesta. Problem u dosadašnjoj istrazi leži jedino u činjenici što inspektori Finansijske policije Federacije BiH nisu u ovoj fazi bili formalno pravno u stanju istražiti i kriminalne radnje vezane za raspolaganje imovinom u Hrvatskoj. Potrebno je preduzeti sve pravne radnje u BiH i izvan nje, u svrhu povrata imovine Energopetrola, pošto se ništa od basnoslovne imovine u Hrvatskoj nije uknjižilo u vlasničke knjige bilo kog lica pravno vezanog za Federaciju BiH - izjavio je za Oslobođenje smijenjeni direktor Terminala Federacije iz Sarajeva Zijad Džemić.

On ističe da se naknadno saznalo da se najveća imovina u „šest stranica dugom spisku naše federalne imovine“, nalazi od 1998. u vlasništvu Inine firme Crobenz. Ova imovina, navodi Džemić, koja u biti predstavlja terminal naftnih derivata sa svim instalacijama na oko 30.000 kvadratnih metara u gradskoj zoni Zagreba, na tržištu vrijedi sigurno 50 miliona eura.

Oslobođenje je došlo i do izvještaja Finansijske policije koji je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a kojim se, kako stoji, prvoprijavljeni Nedžad Branković (aktuelni federalni premijer) tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

Nezakoniti ugovori

Zaključenim ugovorom o zakupu od 4. jula 2001. između Energoinvesta i INA (Industrija nafte) iz Zagreba, s predmetom davanja u zakup 22 benzinske postaje i terminala Zagreb s poslovnom zgradom (Ulica Radnička 228) na rok od deset godina, ugovorena je cijena od 125.000 KM mjesečno. Ugovorena cijena je manja za 25.000 KM mjesečno (bila 150.000 KM) u odnosu na onu koja je bila propisana na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji od 23. septembra 1999. godine. Ovo je učinjeno iako je u oba ugovora određen zakupni odnos za iste nekretnine.

Tako je ugovaranjem niže cijene zakupa, na rok od deset godina, tadašnji generalni direktor Energoinvesta Nedžad Branković, kako stoji u nalazu Finansijske policije, „nanio štetu kompaniji u visini od tri miliona KM (120 mjeseci puta 25.000 KM).

Finansijska policija je utvrdila da Branković Upravnom odboru Energoinvesta nije dostavio prijedlog za davanje saglasnosti za zaključivanje predmetnog ugovora. Utvrđeno je kako direktor nije proveo ni proceduru odabira najpovoljnijeg zakupca za davanje u najam imovine Energoinvesta u Hrvatskoj.

„Generalni direktor je zloupotrijebio položaj tako što je bez saglasnosti Upravnog odbora Energoinvesta i bez prethodno provedene procedure odabira najpovoljnijeg zakupca za davanje u najam imovine Energoinvesta u Hrvatskoj zaključio ugovor o zakupu od 4. jula 2001. i nanio štetu privrednom društvu od tri miliona KM. Branković je zloupotrijebio položaj i time što što je stavio u neravnopravan položaj druga pravna lica u odnosu na favoriziranu kompaniju“, piše, između ostalog, u izvještaju Finansijske policije dostavljenom Tužilaštvu KS-a.

Istovremeno se navodi kako je knjigovodstvena vrijednost imovine date u zakup privrednom društvu INA na dan 31. decembra 2001. iznosila 22.397.302, 24 KM. Vrijednost imovine četiri godine kasnije (31. decembra 2005. godine) iznosila je 22.698.000 KM.

(Almir TERZIĆ - Oslobođenje)

Priredio(la):