TUZLARIJE - D O S J E

26.12.2008.
Generalni direktor ˝Elektroprivrede BiH˝
Struja u 2009. godini neće poskupjeti


Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Amer Jerlagić potvrdio je 24. decembra 2008. godine da od Nove godine struja sigurno neće poskupjeti. Više od 602 hiljade domaćinstava koja struju primaju iz ove elektroprivrede može odahnuti, jer neće dobiti veće račune za struju.

Poskupljenje je moguće, kaže Jerlagić, samo ako Vlada FBiH tokom 2009. godine prihvati zahtjeve rudnika u Federaciji BiH za podizanje cijena uglja. U Federalnom ministarstvu trgovine, naime, ranije su primili zahtjeve deset rudnika da ugalj poskupi za čak 20 posto! To znači da bi cijena uglja koji se isporučuje termoelektranama sa 4, 5 porasla na 5, 4 KM po gigadžulu.

Najveći dio troškova u proizvodnji struje se odnosi upravo na ugalj.

"Ako bi Vlada FBiH prihvatila povećanje cijena uglja, to bi nama bio input za povećanje cijena energije. Ako ne bude povećanja cijene uglja, električna energija sigurno neće poskupjeti. Ali, definitivno, cijena struje neće porasti od 1. januara 2009. godine, rekao je Jerlagić.

Iz Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva svojevremeno su najavili da će prihvatiti povećanje cijena uglja, ali ni oni još ne mogu reći koliko.

(Fena)

Priredio(la): V.K.