TUZLARIJE - D O S J E

28.12.2008.
Od početka 2009. godine
Ukida se naplata carine na oko 11.000 različitih proizvoda

Od početka 2009. godine za oko 90% proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti se ukida naplata carinskih dažbina, a konkretno se radi o oko 11.000 različitih proizvoda, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Početkom naredne godine carina na uvoz novih automobila porijeklom iz EU-a bit će potpuno ukinuta, kao rezultat primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om koji je na snazi od 1. jula ove godine. Za proizvode poput kozmetike, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektroničke opreme i računara, alata - carine su odmah po potpisivanju Sporazuma smanjene na 50% vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala, a od početka iduće godine carina na ove proizvode bit će u potpunosti ukinuta. Kovačević naglašava da je za većinu ovih proizvoda carina bila 10% prije početka primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a od 1. jula ove godine carina je za ove proizvode smanjena na 5%, a od početka iduće godine u potpunosti se ukida naplata carine.

Za polovna putnička vozila carina se od 1. jula smanjila za 10% dotadašnje vrijednosti carine i postepeno će se smanjivati u narednih pet godina dok ne bude potpuno ukinuta.

Kovačević je podsjetio da su se primjenom ovog sporazuma, a u ovisnosti o vrsti proizvoda, carinske stope smanjile na 90%, 75% ili 50% od ranijeg iznosa carine, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta.

Napomenuo je da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU-a, a ne svu robu koja se uvozi iz EU-a, jer za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reeksport preko EU-a i na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

Za određene proizvode carina je već od 1. jula ove godine u potpunosti ukinuta, i to za proizvode poput sireva, smrznutog povrća, određenih vrsta voća poput agruma, nepržene kafe, pšenice, ječma, raži, voćnih sokova, biljnih masti i ulja. Za neke proizvode carine su od 1. jula smanjene na 75% dotadašnje vrijednosti, npr. za naftu i benzin. Od 1. januara 2009. carine za ove proizvode bit će 50% vrijednosti carine koja se ranije naplaćivala. Od 1. junara 2010. godine 25% vrijednosti carine, a od 1. januara 2011. carina za ove proizvode bit će 0%.

U prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u našu zemlju iz EU-a je uvezeno robe u vrijednosti od tri milijarde i 115 miliona KM, što je za 24% više u odnosu na isti period prošle godine, kada je uvezeno robe u vrijednosti od dva milijarde i 514 miliona KM. Do povećanja vrijednosti uvezene robe iz EU-a dijelom je došlo zbog ukidanja i smanjenja carina na uvoz roba porijeklom iz EU-a, ali i zbog povećanja cijena roba na svjetskom trzištu, kazao je Kovačević.

Kada su u pitanju prihodi po osnovu naplaćenih carina na uvoz robe iz zemalja EU-a, oni su u periodu od jula do kraja novembra ove godine manji za 23% u odnosu na isti period prošle godine. Dok je u julu, augustu, septembru, oktobru i novembru ove godine naplaćeno 120 miliona KM carine na uvoz proizvoda iz zemalja EU-a, u istom periodu prošle godine naplaćeno je 156 miliona KM, što znači da je u toku ove godine naplaćeno 36 miliona KM carine manje u odnosu na prošlu godinu, precizirao je portparol UIO-a BiH.

On je, ipak, napomenuo da su ukupno naplaćeni prihodi (PDV, carina, carinska evidencija i akciza) u prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU-om iznosili 896 miliona KM, i veći su za 8% u odnosu na isti period 2007. godine, kada je ukupno naplaćeno 829 miliona KM indirektnih poreza na uvoz robe iz EU-a. Razlozi su povećanje količine uvoza roba i porast cijena na svjetskom tržištu.

Plan za prikupljanje prihoda od indirektnih poreza u 2008. godini iznosi četiri milijarde i 830 miliona KM. Uprkos određenom smanjenju prihoda od carina na uvoz robe porijeklom iz EU-a, Uprava je u prošli petak ispunila zadani plan za 2008. godinu. Do kraja godine očekujemo da će biti prikupljeno oko 100 miliona KM više u odnosu na plan za ovu godinu, zaključio je Kovačević. (FTV)

Priredio(la): S.M.