TUZLARIJE - D O S J E

02.01.2009.
Glavni federalni epidemiolog upozorava
U ovom mjesecu prijeti velika epidemija gripe


Na području Zeničko-dobojskog kantona u zadnjih desetak dana registrirano je 980 djece oboljele od različitih oblika prehlade i gripe. Glavni federalni epidemiolog Zlatko Puvačić navodi da se radi o bebama i djeci uzrasta do 14 godina sa respiratornim infekcijama, a kod njih 35 infekcija se zakomplikovala i dovela do jake upale pluća.

- Zavod za javno zdravstvo ZDK provodi posebne mjere nadzora, a morali smo obustaviti vakcinaciju djece protiv gripe do daljnjeg s obzirom na to da prilikom primanja vakcine moraju biti potpuno zdrava. Očekujemo da će u sljedećem periodu doći do povećanja broja oboljelih - kaže Puvačić.

Ističe da je primjetno pogoršanje epidemiološke situacije te izražava bojazan da će se obistiniti njegove prognoze da će BiH u januaru zahvatiti velika epidemija gripe.

- U zadnjih desetak dana došlo je do povećanja broja oboljelih u zapadnoevropskim zemljama, te Sloveniji i Hrvatskoj. Eksperti EU očekuju da će u januaru od gripe oboljeti više od milion ljudi u Evropi - navodi Puvačić.

Spriječiti širenje i komplikacije
Puvačić naglašava da sve osobe koje imaju povišenu temperaturu, malaksalost i glavobolju trebaju ostati kod kuće kako bi se spriječilo širenje gripe i moguće komplikacije.

- Odrasli ne trebaju ići na posao, a djeca u vrtiće i škole ako imaju simptome bolesti kako bismo reducirali broj oboljelih - kaže Puvačić.

(M.A. - Avaz)


Priredio(la):