TUZLARIJE - D O S J E

08.01.2009.
Otvoreno pismo Denisa Bećirovića Miroslavu Lajčaku


Denis Bećirović, poslanik SDP BiH i zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

OTVORENO PISMO


Visokom predstavniku i specijalnom predstavniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku


U POVODU SVE AGRESIVNIJIH NASRTAJA NA DRŽAVNOST, SUVERENITET, TERITORIJALNI INTEGRITET I NEZAVISNOST BOSNE I HERCEGOVINE, KAO I NAJNOVIJIH POKUŠAJA DA SE UKINE PREFIKS „BOSANSKI“ U NAZIVU GRADOVA REPUBLIKE SRPSKE.


Gospodine Lajčak!

Nažalost, iako je zločinački projekat uništenja države Bosne i Hercegovine zaustavljen 1995. godine među izabranim zvaničnicima Republike Srpske još uvijek imamo neskrivene pokušaje rušenja državnosti Bosne i Hercegovine, pa čak i satiranja njenog imena. Izjave koje raspiruju nacionalnu i vjersku mržnju, huškaju jedan narod protiv drugih, šovinističke izjave o sudijama itd. samo su mali dio pogubnog i destruktivnog arsenala. Pri tome, Vi kao prvi čovjek međunarodne zajednice u zemlji nijemo posmatrate rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i države Bosne i Hercegovine iako imate ovlasti i obavezu da se tome suprotstavite.

Gospodine Lajčak, u svom novogodišnjem obraćanju javno ste poručili, između ostalog, i sljedeće: “Svjestan sam svog mandata i ne bojim se koristiti svoje ovlasti ukoliko bilo ko izađe iz okvira Mirovnog sporazuma”. Na fonu ovakvog Vašeg opredjeljenja javno Vas pozivam da poništite antidejtonske i antiustavne pravne akte koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u 2008. godini:

• Deklaraciju povodom najnovijih mjera i zahtjeva Visokog predstavnika u BiH (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 98/07),
• Rezoluciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 20/08),
• Rezoluciju o ciljevima i mjerama politike Republike Srpske (Usvojena na 14. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 15.10.2008. godine).

U naprijed navedenim aktima otvoreno se zastupa nepostojeće pravo Republike Srpske na otcjepljenje i razbijanje države Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da je ovo jedini primjer od 1995. godine do danas da je neki zakonodavni organ u BiH usvojio pravne akte u kojima se poziva na direktno rušenje države i Mirovnog sporazuma, očekujem od Vas da u skladu sa svojim mandatom poništite ovakve destruktivne i opasne akte Narodne skupštine Republike Srpske. U suprotnom i Vi možete imati dio odgovornosti za otvaranje “pandorine kutije” u Bosni i Hercegovini, s obzirom da u tom slučaju ostaje otvorena mogućnost da i drugi zakonodavni organi u zemlji nesmetano donose antidejtonske akte i odluke.

U okolnostima u kojima smo svjedoci povampirenja onih nacionalističkih snaga u Bosni i Hercegovini koje svim silama nastoje prekrojiti višestoljetnu historiju državnosti Bosne i Hercegovine pokušavajući da sprovedu najmračnije ideje o uništenju prefiksa “bosanski” u nazivima preostala dva grada Republike Srpske, pred sve dobronamjerne Srbe, Bošnjake, Hrvate i Ostale se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg suprotstavljanja razgradnji države Bosne i Hercegovine. Kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine smatram da kao Visoki predstavnik imate dužnost da u skladu sa svojim ovlastima zaustavite “ubijanje” prefiksa “bosanski” u Republici Srpskoj.

Između ostalog, pišem Vam ovo pismo, jer još uvijek ima vremena da reagujete na usvojeni tekst Nacrta Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, koji predviđa brisanje prefiksa „bosanski“ u nazivu Bosanske Kostajnice i Bosanskog Broda. Pri tome, posebno Vas pozivam da obratite pažnju na skandalozno obrazloženje predstavnika Vlade Republike Srpske koji kažu da prefiks „bosanski“ vrijeđa većinu građana u ovim općinama. Ovakvo obrazloženje eklatantno svjedoči o stvarnim ciljevima Vlade Republike Srpske, jer prefiks „bosanski“ nije vlasništvo niti Bošnjaka, niti Srba, niti Hrvata kao niti bilo koga drugog u našoj zemlji. On pripada podjednako svim građanima i narodima ove zemlje i nikada ga u višestoljetnoj historiji ove zemlje niko nije dovodio u pitanje.

Gospodine Lajčak, ako ne želite da se Vaše ćutanje protumači kao saučesništvo u „ubijanju“ prefiksa „bosanski“ javno Vas pozivam da hitno donesete neophodne mjere u okviru Vaših nadležnosti i zaustavite ovakav grubi nacionalistički nasrtaj na državu Bosnu i Hercegovinu.

S poštovanjem,

Mr.sc. Denis Bećirović

Priredio(la):