TUZLARIJE - D O S J E

06.01.2009.
Da li će razvoj turizma biti potpuno zaustavljen?


Razvoj turizma u Federaciji BiH mogao bi biti u potpunosti zaustavljen nakon što je Federalnom parlamentu delegiran Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unaprjeđenja poslovnog ambijenta, koji je kreiralo Ekonomsko-socijalno vijeće ovoga entiteta.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, akademik Božidar Matić, premijer Federacije Nedžad Branković, predsjednik Udruženja poslodavaca Nihad Imamović i predsjednik Samostalnih Sindikata BiH Edhem Biber, potpisali su ovaj dokument kojim se između ostaloga predlaže ukidanje taksi kojima preduzeća za razvoj turizma izdvajaju 0, 2 procenta od ukupnog prihoda.

Ovim sredstvima proteklih godina finansirano je promoviranje turističkih potencijala Bosne i Hercegovine u zemlji i inozemstvu, na više od 150 sajmova, na televizijama i časopisima skoro na svim kontinentima.

Turističke zajednice u Federaciji samo su tokom prošle godine u obnavljanje kulturno-historijskog nasljeđa uložile 2, 3 miliona maraka. Primjerice, Republika Hrvatska godišnje izdvaja oko 30 miliona eura za promociju svojih turistčkih kapaciteta, kako bi očuvala konkurentnost hrvatskog turizma.
Naši susjedi su uvjereni da ova izdvajanja znatno treba povećati kako bi se turizam unaprijedio. Izdvajanja za promociju bosanskohercegovačkog turizma mnogostruko su manja, iako je posljednjih godina bio vidan pomak na planu promoviranja na svjetskoj sceni, što je rezultiralo i značajnim povećanjem turističkih posjeta. Povećanje noćenja impliciralo je i razvoj ugostiteljsko-hotelijerskog sektora, koji je u ratnim i poratnim godinama doživio krah, od kojega se još uvijek nije oporavio. Takav trend je doveo do investiranja u razvoj turizma te izgradnju novih turističkih objekata.

Samo na Tuzlanskom kantonu u proteklih nekoliko godina izgrađena su dva slana jezera, slani vodopadi, Arheološki park Neolitsko naselje, uređeno je Bašigovačko jezero, jezero Ontario Bistarac, obnovljen je ski-lift na Konjuhu itd. Investitori su najavili već u tekućoj godini nove investicije, jer su prepoznali da će njihov kapital na ovaj način biti uložen u unosan biznis.

Stoga je sve neprijatno iznenadila odluka Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH koje je predložilo ukidanje turističkih taksi uvjeravajući Vladu i Parlament Federacije da će sa 0, 2 procenta omogućiti brži razvoj privrede, ne pokazavši interesovanje za hiljade uposlenika u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, koji će, ukoliko Parlament prihvati ovaj program, zasigurno ostati bez posla. Također, ionako zapostavljeno kulturno-historijsko nasljeđe bit će prepušteno dodatnom propadanju i nebrizi. Zabrinuti ovakvim razvojem događaja turistički poslenici u Federaciji BiH uputit će ovih dana zvanična upozorenja Vladi i Parlamentu Federacije, kako bi spriječili uništavanje turizma u Federaciji BiH.


BMG Bosanska medijska grupa Tuzla

Priredio(la): S.M.