TUZLARIJE - D O S J E

24.03.2009.
Karamele Ki Ki sadrže želatin svinjskog porijekla

Neke vrste karamela „ki-ki“ i gumene bombone „ki-ki“ hrvatskog proizvođača „Kraš„ sadrže želatin svinjskog porijekla. Kako to nije navedeno na deklaraciji, ova informacija izazvala je negodovanje određenog broja bh. građana koji ne jedu hranu svinjskog porijekla.

U Tržišnoj inspekciji Sarajevskog kantona ističu da proizvođač nije dužan navesti porijeklo želatina na deklaraciji, jer to nije precizirano zakonom niti odgovarajućim pravilnikom.

- U deklaraciji su često izostavljeni detalji koji su interesantni za određenu grupu ljudi. Građani koji ne konzumiraju svinjetinu imaju pravo znati takve informacije, ali zato postoji oznaka „halal“. Samo proizvodi koji nose tu oznaku, garantovano ne sadrže dodatke svinjskog porijekla - objašnjava Midhat Pašić, načelnik Tržišne inspekcije KS.

U kompaniji „Kraš„ ističu da nikada nisu namjeravali sakriti podatak da neki njihovi proizvodi sadrže želatin svinjskog porijekla. Navode da u karamelama „bronhi“ i „ki-ki“ s okusom mlijeka i lješnika nema nikakvog želatina, dok ostale karamele i gumene bombone „ki-ki“ sadrže želatin svinjskog porijekla. Na sve upite građana iz BiH u vezi s ovim odgovarali smo iskreno. Problem je što na deklaraciji nema mjesta da se za svaki dodatak navede i porijeklo. Zbog toga smo i pokrenuli proces certificiranja naših proizvoda „halal“ oznakom, naravno onih za koje je to moguće - kažu u „Krašu“.

Priredio(la):