TUZLARIJE - D O S J E

26.03.2009.
OIA: Poziv za apliciranje na program ˝Aktivni mladi˝


OIA BiH objavljuje poziv srednjoškolcima u BiH da apliciraju na Program AKTIVNI MLADI. To je specijalni tromjesečni program za razvoj liderskih vještina kod srednjoškolaca u BiH kroz koji će mladi moći kreirati svoje vlastite projekte, lobirati za njih u kontaktu sa političarima i institucijama, predstaviti ih u medijima, dobiti finansijsku podršku za realizaciju projekata, te na kraju biti u stanju i ostvariti ih u praksi. Sve to uz obuku, podršku i mentorstvo OIA-e i drugih partnera.

Mladi koji sudjeluju u programu dobivaju:
nova praktična znanja i vještine; mogućnost putovanja po BiH,
umrežavanje, druženje i upoznavanje velikog broja mladih lidera iz drugih gradova; $, €, KM za svoj projek(a)t, koji će moći uraditi u praksi; Podrška svome gradu, školi, drugim ljudima i sl. kroz realizaciju projekta mladih (u zavisnosti šta mu je tema)

Program AKTIVNI MLADI sastoji se iz 5 faza:

1.) PROJEKTNA IDEJA & APLICIRANJE - Razmišljaš, maštaš, okupljaš svoj tim i pišeš svoju projektnu ideju – šta bi to ti uradio u svom gradu da ti neko ponudi 500 KM. Tu projektnu ideju pišete u formi APLIKACIJE i šalješ je e-mailom do 2.04.2009. godine.

2.) PODRŠKA I PRIPREMA PREZENTACIJE – do 10.04. OIA ti javlja da li je vaša aplikacija prošla komisiju (čitaj: da li je COOL, kreativna i korisna).

3.) REGIONALNO POLUFINALE I PREZENTACIJA – Regionalno polufinale je događaj od 2-3 sata, jedan dan u period od 20.-30.04. u nekom od većih gradova BiH (Banja Luka, Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla. Na polufinalu pored svih timova sudjeluju i predstavnici lokalnih vlasti, nastavnici, direktori škola, drugih institucija, mediji i ostali tvoji vršnjaci koji žele vidjeti svoje kolege – lidere. Nakon glasanja komisije proglašavaju se najbolji projekti i oni dobivaju poziv za finale!

4.) BH FINALE I NAGRADE – Od 14. do 16.05.2009. najbolji projekti iz čitave BiH dolaze u Sarajevo. Pored dodatne edukacije, seminara, razgledanja grada, party-a i druženja, centralni događaj je prezentacija svojih projekata u finalu. Pored njih, projekte će pregledati nekoliko stotina srednjoškolaca iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva uz više od 100 predstavnika lokalnih vlasti, institucija, međunarodnih i omladinskih organizacija iz drugih gradova BiH, kao i medija. Najbolji od najboljih dobivaju vrijedne nagrade, među kojima su i finansijska sredstva za realizaciju projekata. Svi troškovi predstavnika timova (put i boravak 3 dana u Sarajevu) je pokriven od strane OIA-e).

5.) REALIZACIJA PROJEKATA – tokom maja/svibnja i juna/lipnja kako već koji pobjednički tim odluči kreće i praktična realizacija mini projekata u tvome gradu. Tvoja ideja iz trećeg mjeseca postaje stvarnost... od čitanja ovih redaka uputa do prave pravcate akcije koju ti i tvoj tim vodite, a sve to za samo 3 mjeseca!

Ispunjenu aplikaciju sa svojom projektnom idejom potrebno je poslati DO 2.04.2009. godine na e-mail adresu: am@oiabih.info.

Sve ostale informacije kao i aplikaciju i upute za njeno popunjavanje mogu se naći na: www.mladi.info, a dodatna podrška i resursi na portalu www.portal.mladi.info i na facebook grupi „Aktivni mladi“.

Priredio(la): S.M.