TUZLARIJE - D O S J E

30.03.2009.
Rudari ˝Kreke˝ zahvaljuju premijeru Brankoviću na podršci rudarima

Rudari Rudnika "Kreka" danas su se otvorenim pismom obratili premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću u kojem mu zahvaljuju na svakoj potpori koju pruža rudarima.

- Tu, prije svega, mislimo na megaprojekt Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja, koji smo uistinu zajedničkim snagama teško "progurali" kroz oba doma Parlamenta, ali mi smo svjesni da je to i Vaša ideja i Vaše zalaganje da se u tome uspije. Imate našu punu podršku u provođenju daljnjih aktivnosti uvezivanja u energetskom sektoru, što proizilazi kao obaveza iz usvojenog zakona. Rudari i energetičari samo zajedno, dijeleći istu sudbinu kroz proizvodnju energije, uspjet će razriješiti tešku situaciju u proizvodnji uglja - kaže se u pismu rudara Rudnika "Kreka".

U pismu, rudari podsjećaju premijera da njegova želja da posjeti jednu od jama zavisi kada on može odvojiti vrijeme za to te mu sugerišu da to bude Rudnik "Mramor" s novom mehanizacijom, o kojoj je upoznat i na prezentaciji u Tuzli, jer takvu opremu nema nijedan drugi rudnik u Federaciji BiH.

- Iskreno bit ćemo počašćeni ako se odlučite i ako Vaš izbor bude Rudnik "Mramor" - kaže se u pismu.

Rudari ističu da se u Rudnicima "Kreka" u Tuzli ugalj podzemnom eksploatacijom proizvodi u dva rudnika i to "Mramor" i "Bukinja" te da je prilog koji je sniman za politički magazin "60 minuta" sačinjen u Rudniku "Mramor" u kojem je prošle godine pušteno u rad mehanizovano otkopno čelo za koje se cijeni da je uz potpunu sigurnost pri radu, ujedno i posljednja riječ tehničkog procesa u jamskoj proizvodnji uglja.

- Ako ste Vi pratili ovaj prilog "60 minuta" iz Rudnika "Mramor" sigurno ste zapazili oduševljenje radnika kao i nadzorno-tehničkog osoblja koje je tom prilikom govorilo pred kamerom - kaže se u otvorenom pismu rudara Rudnika "Kreka" upućenom premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću.(Fena)

Priredio(la):