TUZLARIJE - D O S J E

12.05.2009.
Dostojanstven ispraćaj za 33 žrtve zločina u Bratuncu

Danas je na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu obavljen zajednički ukop i klanjana dženaza za 33 civilne žrtve genocida počinjenog u ovoj opštini od 1992. do 1995. godine. Pred oko 4.500 članova porodica klanjanje dženaze namaza je predvodio naibu – reis Ismet ef. Spahić.Dženazu namazu u Bratuncu su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, članovi diplomatskog kora – ambasadori više zemalja, predstavnici bh. i entitetskih organizacija i institucija, predstavnici brojnih općina, nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva.
Zajednička dženaza je klanjana za 33 žrtve genocida ekshumirane iz masovnih grobnica Suha, Podčauš i Redžići na području Općine Bratunac.
Najmlađa žrtva kojoj je danas klanjana dženaza u Bratuncu je šestomjesečna Narcisa Salihović. Ubijena je sa flašicom za mlijeko u ruci i ekshumirana iz grobnice Suha. Najstarija Zahida Suljagić imala je 110 godina i žrtva je svojih prvih komšija.Zajedničku poruku u ime predstavnika porodica koje su se okupile na posljednjem ispraćaju žrtvama genocida u Bratuncu uputila je Indira Ramić. Njena poruka je da nevine žrtve čekaju pravdu, a zločinci, koji su bili spremni ubiti nevinu bebu, staricu, ženu, muškarca, koji ništa nisu skrivili – i dalje su slobodni. Zajednička je poruka da se istina mora saznati, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.
Na Šehidskom mezarju Veljaci do sada je ukopano ukupno 170 civilnih žrtava genocida. Na spisku bratunačkih žrtava nalazi se 603 imena civila ubijenih tokom 1992. godine.


Izjave prisutnih zvaničnika

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić
Ovdje je dovoljno reći da je šestomjesečna beba streljana u naručju majke, pa mislim da za težinu ovog zločina ništa više ne treba reći. Kada govorimo o ovome vi se vraćate u prošlost, ovo je nažalost naša sadašnjost. Danas ćemo ukopati 33 žrtve, neki dan sam saznao da se spaljuju dokumenti u Hagu, čak i lične karte ubijenih u zločinima na području Bratunca, Srebrenice, zatražili smo istragu o tome, prema žrtvama to nije primjeren odnos, ni prema civilizaciji, ni prema standardima koje bi mi željeli da zastupamo, da učimo te standarde, međutim to pokazuje, nedovoljno poštovanje prema žrtvama. Naše sadašnjosti bez pravde i mira nema, to svi kažu i to treba da primijenimo, dok hodaju slobodno oni koji su to činili, teško da će ovdje stabilnosti biti.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić
Teško je bilo šta reći, ono što će Vam svako koga pitate pomenuti jeste da se danas ukopava šestomjesečna beba, i nana koja je imala 110 godina, normalan ljudski mozak, a očigledno je bilo puno i nenormalnih, ne može da shvati šta to čovjeka natjera, kako ima snage da tako nešto uradi, jeli to uopšte ljudsko biće, dakle iz godine u godinu, evo i na ovom mjestu i nažalost na mnogim drugim mjestima u BiH se ponavljaju iste priče, stalno se pronalaze ostaci žrtava našeg rata i svake godine kada dolazite na ovakva i slična mjesta ostajete sve više šokirani nekim stvarima, kažem nemoguće je da onaj ko ima svoje roditelje, djecu može u svojoj glavi ikako to prihvatiti, svariti da danas ukopavamo šestomjesečnu bebu kao žrtvu ratnog zločina. Ne postoji način da se iskaže ljutnja i bijes i tuga, sve ono što u čovjeku i iz čovjeka kao ljudskog bića može da izbije kad ste na ovakvom mjestu.
Kod nas je igra u pravosuđu sa ratnim zločinima, jer ne znam kako da to drugačije nazovem, ne procesuiranja, čekanje da vrijeme jednostavno neke stvari pokrije kao prašina, onda pravljenje nekih strategija. Kakva strategija treba i to sad ovoliko godina nakon rata za borbu protiv ratnih zločina, odnosno za procesuiranje tih ratnih zločinaca. Hronološki kako stigne predmet tako se i radi, ja ne znam kome to tačno staviti na teret, ne bih rekao da su samo tužioci i sudije krivi za to, mislim da ima i puno političke manipulacije cijelom tom pričom, da se čeka jednostavno da vrijeme prođe, da i zlikovci nestanu da se umore, da odu i da se rasele van BiH i da jednostavno na taj način se stavi tačka na ratne zločine. Međutim, upamtite šta Vam kažem to je najbolji put i najbolji način da se u ovoj zemlji posije novo sjeme zla za neko buduće vrijeme, jer ne možete vi zaboraviti da ste žrtve, naravno da se treba okrenuti budućnosti i razmišljati o tome kako da se živi u budućnosti, ali ne možete zaboraviti.


Potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Sulejman Tihić
Danas smo tu da klanjamo dženazu i odamo počast nevino ubijenim žrtvama. Narcise Salihović koja je imala šest mjeseci do najstarije žrtve koja je imala 110 godina. Ovdje je riječ o jednom sistematskom masovnom zločinu koji je činjen širom BiH i ovom prilikom želim da kažem da ćemo učiniti sve da nestali budu pronađeni i dostojanstveno sahranjeni da oni koji su odgovorni za zločine budu kažnjeni da na ovaj način obilježimo i nikada ne zaboravimo šta se dogodilo i šta je bilo, ali isto tako da rješavamo probleme sadašnjosti zbog žrtava i suživota u BiH..

BMG

JOŠ SLIKA

Priredio(la):