TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2009.
Ispred Komemorativnog centra u Tuzli obavljen ispraćaj 33 žrtve


Na šehidskom mezarju Veljači u Bratuncu, u utorak će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 33 tijela identificiranih Bošnjaka, civilnih žrtava zločina počinjenih u Bratuncu od 1992. do 1995. godine.Ispraćaj tijela žrtava iz Komemorativnog centra u Tuzli obavljen je danas
Najmladja žrtva je šestomjesećna Narcisa Salihović a najstarija žrtva Zahida Suljagic 110. godina. Jos jedno dijete, Admir Muminovoć. koje je imalo šest godina će biti ukopano sutra.Iako broj identificiranih još nije konačan, iz Organizacionog odbora su poručili kako su nezadovoljni intenzitetom kojim se provodi identifikacija 603 civilne žrtve genocida u Bratuncu.

Od 1992. godine, kada je počinjena većina zločina, do danas je izvršena identifikacija njih samo 160 iako su desetine tijela pronađene u integralnom obliku, upakovane nakon ubistva u specijalne najlonske vreće.

Također, broj podignutih optužnica i osuđenih zločinaca, nije adekvatan razmjerima počinjenih zločina, tako da brojni zločinci i danas mirno i sigurno žive u Bratuncu.

A.M.
JOŠ SLIKA

Priredio(la):