TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2009.
Mirni protest Žena Srebrenice
Podrška srednjoškolaca iz Italije


Članice Udruženja Žene Srebrenice kao i oni koji podržavaju ovo Udruženje u njihovim mirnim protestima održanim danas u Tuzli, izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog nekažnjavanja zločinaca u minulom ratu.Od Pinge do gradske česme, noseći jastučnice sa izvezenim imenima ubijenih, rodbina nastradalih Srebreničana i ostalih podrinjskih mjesta, upozorila je javnost da će za dva mjeseca biti punih 14 godina kako se desio najveći genocid nad civilnim stanovništvom, a niko kažnjen nije. Bezmjerna je bol onih koji su izgubili najmilije, za njih ne postoji adekvatna kazna za zločince ali žele bar da se njihovi posmrtni ostaci pronađu i dostojanstveno ukopaju.

Teško je živjeti ovim ženama koje u Srebrenici gledaju one koji su ubijali kako mirno žive i rade dok njihove djece nema. Hajra Ćatić rekla je da ovih dana stalno idu na dženaze nevino nastradalim civilima. Ukopane su žrtve iz Vlasenice, Bratunca, Zvornika, Srebrenice, svaki dan nova je tuga, novo prisjećanje na nezapamćen zločin.

Danas su izrazile i nezadovoljstvo jer je u Hagu nedavno uništena dokumentacija o masovnim grobnicama, jer kako su rekli, nisu imali gdje da čuvaju toliko dokumenata. Realna je bojazan da bi tako mogli da unište i druge dokaze, a onda gube svaku nadu da će neko odgovarati za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom. I pored silnih problema s kojima se susreću čvrste su u odluci da svakog jedanestog izlaze na ulice Tuzle.


Učenici iz Italije obilaze Tuzle


Podršku su im pružili i srednjoškolci iz Italije, grupa od oko 90 učenika koji su u organizaciji Regije Piemonte doputovali danas u Tuzlu. Radi se o učenicama i učenicima iz svih srednjih škola sa područja Regije Piemonte koji su pobijedili na takmičenju iz oblasti ljudskih prava i kojima je, kao nagrada za njihov uspjeh, organizirano putovanje u Bosnu i Hercegovinu. U pratnji učenika su i predstavnici vlade Regije Piemonte koji su se pridružili Ženama Srebrenice u želji da se takvo zlo nikada ne ponovi.

S.M.

Priredio(la):