TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2009.
Kupujmo domaće
Nema većih pomaka u afirmaciji domaćih proizvoda


Na području Tuzlanskog kantona registrovano je 2261 subjekata u grupi "Trgovine na veliko" i "Trgovine na malo". Broj registrovanih jedinica u sastvu poslovnih i drugih subjekata iznosi 2080 od ukupnog broja registrovanih jedinica na području TK a registrovanih obrtnika na podrčju TK je 3431. Broj zaposlenih u djelatnosti trgovine je 14.086 što predstavlja 16, 89 % u odnosu na ukupan broj zaposlenih u TK.
Prosječna plata u oblasti trgovine je 496, 60 KM.

Upoređivanje cijena osnovnih životnih namirnica u TK sa prosječnim cijenama u Federaciji u decembru 2008. godine, pokazuje je da su nešto niže i to hljeb za 8, 07%, brašno za 8, 19%, mlijeko za 7, 29 % i ulje za 2, 84%.

Ovo su zvaničeni podaci iz Izvještaja Ministarstva za prošlu godinu.

Kada se odmaknemo od statističkih podataka, u praksi imamo situaciju da se mnogi bave trgovinom, što na veliko što na malo, gdje su uposlenici prijavljeni ili rade na crno. Vlada šarenilo ponude svih vrsta roba. Iako se od prije par godina pokušava afirmisati domaća proizdvodnja većih pomaka nije bilo.

Da bi čuli mišljenja i ideje o zaštiti domaćih proizvoda Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je organizovalo dva sastanka sa prestavnicima Kantonalne privredne komore, udruženjem građana „Zaštita potrošača“, Obrtničkom komora TK i RPC Tuzla Inkubator Lipnica. Zajednički zaključak je bio da je potrebno izraditi kriterije koji bi bili uslov za Javni poziv svim zainteresovanim u prikupljanju programa za akciju „Kupujmo domaće“, te je Ministarstvo u junu 2008 izradilo odgovarajuće kriterije ali još uvijek čekaju podršku Vlade TK.

Osim podrške svih nivoa vlasti potrebno je i dosta truda da se promijeni svijest građana kada su domaći proizvodi u pitanju, a zatim i na boljem pozicioniranju u trgovinama domaćih proizvoda u odnosu na inostrane. Ono što mnoge građane koči kada je u pitanju kupovina nekih domaćih proizvoda su cijena i kvalitet, pa ako su domaći proizvodi skuplji bez obzira na kvalitet od uvoznih malo ko će se odlučiti za kupovinu domaćih proizvoda.

Zadnjih godina bilježi se porast otvaranja velikih trgovinskih lanaca koji nude široke lepeze proizvoda. Prema riječima ministra trgovine TK Zorana Milića, nisu zakonom obavezni da prodaju i naše proizvode. Sve je stvar dobre volje što domaćom proizvođačima ne ide na ruku.

S.M.

Priredio(la):