TUZLARIJE - D O S J E

14.05.2009.
Analiza aprilskih cijena
Skuplji so,ulje i deterdžent

Federalno ministarstvo trgovine, na osnovu podataka koje dobiva iz kantona, objavilo je jučer analizu cijena životnih namirnica za april. Na nivou Fedeeracije, gdje su cijene dobivene iz prosjeka po kantonima, maslac i šećer nisu ni pojeftinili ni poskupjeli.
Cijena ulja porasla je za 2, 9, soli za 1, 2 i deterdženta za 1, 6 posto. Kilogram hljeba pojeftinio je za jedan, brašno tip 500 za 0, 9, a mlijeko za 0, 3 posto.

- Najviša cijena brašna tip 500 u aprilu je bila u u Zeničko-dobojskom, a najniža u Srednjobosanskom kantonu - objasnili su iz Ministarstva. Hljeb je bio najskuplji u Sarajevskom, a najjeftiniji u Livanjskom kantonu. Cijena mlijeka bila je najniža u Zapadnohercegovačkom, a najviša u Livanjskom kantonu.
Ulje je bilo najskuplje u Posavskom, a najjeftinije u Tuzlanskom kantonu. Cijena maslaca pala je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za 11, 2, u Bosansko-podrinjskom za 19, 1 posto, dok je u ZHK porasla za 19, 3 posto. Kako se navodi u analizi, šećer je poskupio u Tuzlanskom kantonu za 6, 7, a u ZDK za 4, 5 posto. Ova namirnica pojeftinila je za 3, 6 posto u Sarajevskom kantonu. So je poskupjela za 9, 8 u Posavskom, a za 6, 2 posto u ZHK. Deterdžent je u BPK poskupio za 14, 6 posto, a u Sarajevskom za 3, 8 posto. B. T. (Avaz)


Priredio(la): S.M.