TUZLARIJE - D O S J E

18.05.2009.
Sadović naložio Interpolu BiH da od Interpola u Lyonu zatraži povlačenje potjernica u slučaju ˝Dobrovoljačka˝
Sarajevska zakašnjela pamet

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović naložio je Uredu za suradnju s Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lyonu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka", prenosi Fena.

Sadović je, kako je navedeno u saopćenju Ministarstva, naglasio da je raspisivanjem tih potjernica NCB Interpol Beograd prekršio član 3. Statuta Interpola i potjernice raspisao isključivo iz političkih razloga, a Tužilaštvo i Ministarstvo pravde Srbije su se u medjuvremenu oglušili na sve zahtjeve Tužilaštva i Ministarstva pravde BiH koji su od njih tražili da im ustupe vodjenje krivičnog postupka i sve eventualne, dosad prikupljene dokaze u tzv. slučaju Dobrovoljačka.

Ministarstvo sigurnosti BiH ističe da raspisivanjem tih potjernica Srbija pokazuje da ima namjeru proizvoditi probleme na svim prostorima bivše Jugoslavije, pa i unutar BiH, tako što će destabilizirati političku situaciju u BiH njenim državljanima i onemogućuti putovanje bilo gdje izvan nje.

- Na ovaj način Srbija se samoproglasila nadležnom za procesuiranje svih krivičnih djela ratnog zločina na području bivše Jugoslavije, što je nedopustivo. S obzirom na to da je generirala sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, sada želi da druge proglasi odgovornim za sve zločine koji se počinili. Tužilaštvo BiH vodi istragu o takozvanom slučaju Dobrovoljačka i, kako se to navodno krivično djelo dogodilo na prostoru BiH, a njegovi navodni počinioci su državljani BiH, posve je evidentno da je za njihovo procesuiranje nadležno pravosudje BiH, a ne Srbije. Tako je i po medjunarodnom i po domaćem pravu, te ovim potezom Srbija ozbiljno narušava odnose dviju država - zaključeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.
Pročitajte uokvireni Fenin tekst, posebno obratitite pažnju na boldirani dio i upitajte se u čemu je razlika između Dobrovoljačke ulice i Tuzlanske kolone pa je reakcija Sarajeva sada tako drugačija?

Kada je počela agonija Ilije Jurišića prije dvije godine šutnja bh države, politike i političara rezultirala je dvogodišnjim tamnovanjem nevinog čovjeka i farsom od suđenja na kojem se ne sudi Iliji Jurišiću već cijeloj Tuzli, a svi koji su 15. maja 1992. godine učestvovali u časnoj odbrani grada strahuju da se njihovo ime ne nalazi na kakvom bolesnom spisku i Interpolovoj potjernici.

Svjedoci smo da se (prave) države brinu za svoje građane i diplomatskim kanalima, političkim i medijskim pritiskom uspjevaju da se izbore za pravedno suđenje njihovim državljanima u drugim zemljama čak i kad su objektivno krivi. Istovremeno, svjedoci smo da bh državu nije briga što je njen državljanin žrtva političkog suđenja koje je toliko prizemno nepravedno da bi ga mogao raskrinkati i neko sa koeficijentom inteligencije debelo ispod prosjeka.

Nikoga u Sarajevu nije briga što je Jurišić optužen za ratni zločin zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava a da ta nedozvoljena sredstva od početka suđenja niko i ne spominje. Još manje ih je briga što se kroz defile bezbrojnih svjedoka optužbe uspješno baca ljaga na časnu odbranu Tuzle tog 15. maja.

Tuzla valjda nije na liniji sarajevske politike pa koga briga za nju, Tuzlansku kolonu i tamo nekog Iliju. Očito je da Tuzlake koji uporno glasaju za SDP-ovu vlast sarajevski moćnici kažnjavaju kad god im se ukaže prilika, od zaobilaženja Tuzle autoputem (koridor Vc) do ostavljanja Tuzlaka na milost i nemilost beogradskog (ne)pravosuđa.

Bijeda takvog odnosa prema Tuzli pokazala se u punom sjaju kad su iz Beograda ponovili scenario Tuzlanske kolone na sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Sad se dešava da se i poneko od tih maloumnih minderlija čak i prisjeti i Tuzlanske kolone.

Ipak, nema mjesta za našu zluradost a i kakva korist od nje kad je Ilija Jurišić započeo već treću godinu tamnovanja u beogradskom zatvoru. Ako je do sada bio kolateralna šteta glupe i impotentne bh politike ponadajmo se da će uz angažman minderlija oko Dobrovoljačke ulice Ilija Jurišić izvući kolateralnu korist jer je sada i minderlijama jasno da se Dobrovoljačka ulica mora braniti Tuzlanskom kolonom.

Elem, bilo kako bilo, stare priče se ponavljaju pa se možemo i pitati ko je autor narodnih mudrosti kad tu mudrost u praksi ne vidimo. Narod je tako rekao da "pametan uči na tuđim a budala na svojim greškama" pa ispada da je kod nas izgleda budala na pretek, pogotovo u "visokoj" politici. Da imaju zrno pameti naučili bi nešto iz one pričice o širenju fašizma u kojoj glavni junak kaže: "Jednog dana su došli po mog komšiju ali sam šutio, nadao sam se da će sa na tome završiti. Drugog dana su došli po drugog komšiju, trećeg po trećeg ...... a ja sam šutio jer sam se nadao da po mene neće doći. Onda su jednog dana došli i po mene ali više nije bilo ni jednog komšije da se zauzme za mene".

V.K.

Priredio(la):