TUZLARIJE - D O S J E

19.05.2009.
Bajden: Zabrinuti smo zbog pravca kojim ide Bosna i Hercegovina

Potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden rekao je u Sarajevu da je Vašington zabrinut zbog pravca kojim ide BiH, odnosno njene budućnosti, i poručio da pravi put prosperiteta BiH predstavlja priključenje Evropi.

"To možete uraditi i sa dva entiteta. Nas ne interesuje kako ćete da se organizujete. Ako ne uspijete da se pridružite Evropi ostaćete među najsiromašnijim državama u Evropi, sudiće vam istorija i vaša djeca ako propustite tu mogućnost", istakao je Bajden obraćajući se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH predstavnicima vlasti BiH i entiteta, nevladinih organizacija i predstavnicima društvenog i političkog života u BiH.

Naglašavajući da BiH sada ide pogrešnim putem, Bajden je poručio političarima u BiH da će ukoliko naprave pravi izbor SAD stati uz njih. "U BiH već tri godine traje uspon nacionalističke retorike. Bili smo svjedoci pokušaja da reforme budu vraćene unazad. To mora prestati", poručio je Bajden.

On je naglasio da međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko i OHR imaju punu podršku SAD-a. "SAD neće podržati zatvaranje OHR-a dok ne bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova", rekao je Bajden.

On je istakao da BiH, region i Evropa moraju da "rastu jedni prema drugima, a ne jedni protiv drugih", te da će aktuelna američka administracija osnažiti podršku Evropi, uključujući i balkanski region i BiH.

"Vrata Evrope su otvorena i SAD će vam pomoći da prođete kroz ta vrata", dodao je Bajden. Najavljujući da će sutra posjetiti Beograd, Bajden je istakao da SAD žele da izgrade nove i zdrave odnose sa Srbijom. "Mi želimo da vidimo da Srbija igra konstruktivnu ulogu u regionu", rekao je Bajden. On je poručio da je nezavisnost Kosova neopoziva i da to SAD podržavaju.


Reakcije Tihića i Dodika na Bidenov govor
Sarajevo

U prvoj reakciji nakon govora potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena u Parlamentarnoj skupštini BiH predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je kako je to bila dobra poruka za BiH kako treba raditi ako želimo imati podršku vlade SAD-a. Tihić očekuje da će ove Bidenove poruke ostaviti obavezu svima da rade zajedno u tom pravcu. Nakon ranijih današnjih razgovora lidera tzv. prudske trojke s visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom

Tihić očekuje jači angažman i SAD-a i EU, kao i imenovanje specijalnog izaslanika SAD-a za Balkan. Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da Dejtonski sporazum može osigurati stabilnost BiH zauvijek, ali "ne Dejton kojeg neko tumači nego Dejton kako piše". U tom pogledu, smatra Dodik, može se naći kapacitet za kompromis, koji bi doprinio da BiH nađe način da ispuni sve uvjete za priključenje Evropskoj uniji. Dodik je istaknuo da je Biden jasno rekao da pitanje unutarnje organizacije BiH pripada nama, te da nisu sporna dva entiteta. (FTV)

Priredio(la): S.M.