TUZLARIJE - D O S J E

11.06.2009.
Zatražen agreman za Seada AvdićaDr. Sead Avdić
BiH je predala Srbiji zahtjev za odobravanje agremana Seadu Avdiću na mjesto ambasadora BiH u Beogradu, saznaje SRNA u diplomatskim izvorima.

Zahtjev je predat Ministarstvu spoljnih poslova Srbije prije nekoliko dana, a BiH očekuje pozitivan odgovor, rekao je ovaj izvor.

Taj zahtjev treba da prodje ustaljene procedure i mišljenja, što traje dva do tri mjeseca.

Ukoliko se da agreman ili saglasnost, onda se on daje u pismenoj formi, a ako se ne da, onda se ništa ne dostavlja i to znači da kandidat nije prihvaćen – podsjeća ovaj diplomatski izvor.

Diplomatska praksa je da zemlja domaćin ne objavljujnj ime kandidata za ambasadora sve dok mu ne da saglasnost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je prilikom nedavne posjete Beogradu potvrdio da će BiH imenovati Seada Avdića za ambasadora u Beogradu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić predložio Avdića za novog ambadasora i Predsjedništvo ga je imenovalo.

Beogradski mediji su pisali da se Avdić nalazi na spisku osoba osumnjičenih za likvidaciju vojnika bivše JNA u maju u Tuzli u „tuzlanskoj koloni“, dok Avdić kaže da, koliko zna, nije na listi osumnjičenih i da očekuje da će mu Srbija veoma brzo dati agreman.

Prije dvije i po godine za ambasadora BiH u Srbiji, opet na prijedlog Silajdžića, imenovan je Boriša Arnaut, ali mu zvanični Beograd nikada nije dao agreman, a odbijanje da ga prihvati nije obrazloženo.

BiH gotovo tri godine nema ambasadora u Beogradu, nakon što je svoj mandat okončao Tomislav Leko, koji je bio ambasador BiH u nekadašnjoj državnoj zajednici Srbija i Crna Gora.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko je nedavno rekao da nije dobro što BiH nema ambasadora u Beogradu.

(Srna)

Priredio(la):