TUZLARIJE - D O S J E

18.06.2009.
Interventni zakon ne važi za RVI i porodice šehida i poginulih boraca

Protest demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu završen je nakon što su predstavnici Vlade i MMF-a postigli dogovor da neće biti smanjenja naknada ovoj populaciji.

Predsjednik Saveza RVI Safet Redžić rekao je da su federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i potpredsjednik Vlade FBiH Gavrilo Grahovac postigli dogovor sa MMF-om da se izbriše član 4. Interventnog zakona koji na štetu veterana predviđa mjere štednje koje su uvjet za dobijanje aranžmana sa MMF-om.

Bevanda je rekao da je nakon trodnevnih razgovora sa MMF-om dobijena saglasnost da se spomenuti član briše, što znači da neće doći do smanjenja naknada veteranima i da u rebalansu budžeta neće biti mijenjana stavka koja se odnosi na ovu populaciju. On je najavio da će ova odluka sutra biti potvrđena na sjednici Vlade, kojoj će prisustvovati i predsjednik Saveza RVI Safet Redžić.

Svemu tome prethodili su incidenti pred zgradom Vlade Federacije. Demonstranti, ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca, pokušali su provaliti u zgradu Vlade. Razbijena su stakla na objektu, vozni park je sklonjen. Jedan policajac i jedan ratni vojni invalid su lakše povrijeđeni u trenutku kad je nezadovoljna grupa demonstranata pokušala provaliti u zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Nekoliko hiljada ratnih vojnih invalida i članova šehidskih i porodica poginulih boraca Armije RBiH okupilo se ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo Prijedlogom interventnog zakona koji je utvrdila Vlada, a kojim se predviđa smanjenje plaća i naknada svim budžetskim korisnicima.

Prema nezvaničnim informacijama, federalni ministri su navodno na stražnji izlaz napustili zgradu Vlade.

Okupljeni su pozvali ministre Vlade FBiH, predsjednika SDA Sulejmana Tihića i mandatara Vlade FBiH Mustafu Mujezinovića da im se obrate se u roku od sat vremena, nakon čega će odlučiti o daljim aktivnostima. Najavili su i da će, ukoliko Vlada ne ispoštuju njihove zahtjeve, zatražiti njenu smjenu, kao i raspuštanje oba doma Parlamenta FBiH.

Nakon sat vremena koliko su demonstranti dali predstavnicima vlasti da im se obrate, u kontakt s njima stupio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda. Kako je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BiH Safet Redžić obavijestio prisutne, on i predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić te ministar Bevanda pozvani su na razgovor s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. Safet Redžić je obećao demonstrantima da neće pristati na uvjete koji njima ne odgovaraju.

Protestni miting organizirali su Savez RVI BiH i Organizacija šehidskih i porodica poginulih boraca.(RTV)

Priredio(la): S.M.