TUZLARIJE - D O S J E

26.06.2009.
Djeca sve češće rade na ulicama
Male prosjake namjerno sakate

Djeca koja trče ka automobilima kako bi za oprano vjetrobransko staklo ili proseći dobila nešto novca, sve su češća pojava na raskrsnicama bh. gradova. Nedugo nakon što naprave prve korake, mnogima ulica postaje „radno mjesto“, a nije rijetkost da imaju i šefove koji ih primoravaju na prosjačenje i rad.

Razdvojiti oblike

Mališani, mahom romske populacije, koji se pri zaustavljanju automobila na crveno svjetlo sjate na saobraćajne trake izloženi su mnogo većim opasnostima od prvobitne bojazni da će se u saobraćajnom haosu naći pod točkovima, upozoravaju nevladine organizacije.

- Organizatori maloljetnu djecu sve češće prisiljavaju na prosjač enje. Posebno sam obraćala pažnju na djevojčice. Bh. društvo o tome treba voditi računa, imajući u vidu posljedice s kojima se one u životu mogu sresti, koliko to može dovesti do trgovine djecom, do bavljenja prostitucijom ili nekim drugim „aktivnostima“ - upozorava Branka Inić, pravnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.

Kako objašnjava, prosjačanje je jedan od najčešćih oblika iskorištavanja žrtava trgovine ljudima, a nekada su djeca namjerno osakaćena kako bi građani bili osjetljiviji prema njima.
Bogate se na djeci

Da postoje dvije vrste djece prosjaka, smatra Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja „Euro Rom“ iz Tuzle. Jedni to rade iz nužde, dok su druge primorali ljudi koji se tako bogate.

- Udruženja djelimično mogu zaštititi dječija prava, ali država malo radi na tome da spriječi ovu pojavu i kriminal u vezi s njom - kaže Jusić.
Inić naglašava da je kod prosjačenja bitno razdvojiti oblike, odnosno one koji sami pristaju na to i one koji su prisiljeni to činiti jer im društvo i država nisu pomogli. Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, kaže da su prve institucije koje trebaju skloniti djecu s ulica policija i centri za socijalni rad, ali i općine i kantoni.

- Na nivou države nemamo nadležnost da radimo na direktnim predmetima. Svi mi vidimo prosjačenje, ali nismo smogli snage i pronašli rješenja da to suzbijemo - kaže Đuderija.

Zakonske mjere

Kako navode naši sagovornici, dokaz da je ova pojava uzela maha jeste i činjenica da se sve više djece koja nisu Romi iskorištava na ovaj način. Kako su nam objasnili u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, prosjaci, prema kojima sarajevska policija „svakodnevno poduzima zakonske mjere“, nerijetko dolaze iz drugih kantona, iz RS, ali i okolnih zemalja.

- Evidentan je problem kada je u pitanju identifikacija tih lica, dok je sa socijalnim radnicima otežana komunikacija poslije 16 sati - kazali su nam u MUP-u KS, pojašnjavajući da sankcije nemaju posljedice za uhvaćene u prosjačenju, jer prekršajni nalozi ne budu plaćeni.

B. Turković (Avaz)

Priredio(la):