TUZLARIJE - D O S J E

02.07.2009.
Zahtijevamo lijek odmah - Život ne čeka
Recimo NE listi čekanja!


Nije sramota što nismo znali da postoji lista čekanja na lijek na kojoj je trenutno 87 žena oboljelih od raka dojke, što nismo znali da neke od njih čekaju na lijek duže od dvije godine, a bolest ne čeka i uzima svoj danak. Sramota je ako sad kad znamo za listu ne podržimo svi udruženje "Renesansa" iz Sarajeva u kampanji „Recimo NE listi čekanja! Zahtijevamo lijek odmah - Život ne čeka“

Na poziv "Renesanse" u subotu će ispred katedrale u Sarajevu podršku ženama koje čekaju na lijek dati i članice Udruženja žena Tuzle, kao i ansambl "Tuzlanke" koji redovno podržava sve manifestacije vezane za borbu protiv raka dojke.

U nastavku možete pročitati pismo koje potpisuje predsjednica Udruženja žena Tuzle Mujesira Haman, upućeno na adresu Skupštine TK posredstvom Komisije za jednakopravnost polova.


Skupština Tuzlanskog kantona
Komisija za jednakopravnost spolova


Obraćamo Vam se sa molbom da nam pomognete u našoj borbi da se svi pacijenti oboljeli od karcinoma dojke liječe na adekvatan i medicinski propisan način. Duboko uvjerene u svoj stav, molimo Vas da nam pomognete da sve pacijentice sa HER2-pozitivnim karcinomom dojke prime lijek Herceptin koji u ranom stadiju te opake bolesti može donijeti izliječenje, a u kasnom stadiju umnogome produžiti život i poboljšati njegov kvalitet.

U Bosni i Hercegovini se svake godine dijagnostikuje oko 1100 novih slučajeva karcinoma dojke. Od ovog broja, oko 25% odnosno 275 su karcinomi sa pojačanom ekspresijom takozvanog HER2 receptora rasta. HER2 pozitivnost sa sobom nosi lošiju prognozu i spada među najagresivnije oblike karcinoma dojke, sa daleko kraćim preživljenjem i bržom progresijom bolesti. Mislimo da nije potrebno govoriti o posljedicama ovako opake bolesti na samu ženu, na njenu porodicu i društvo oko nje, dovoljno je samo reći da, ukoliko ove pacijentice prime lijek Herceptin onako kako propisuju svjetski vodiči za terapiju HER2-pozitivnog raka dojke, njihova prognoza postaje ista ili čak i bolja nego u slučaju pacijenata sa manje agresivnim karcinomima dojke, njihovo preživljavanje se daleko produžava, a u ranom stadiju ove bolesti dovodi do potpunog izliječenja kod oko 30% pacijentica.

Herceptin je prisutan na našem tržištu, gdje je već pokazao odlične rezultate, ali je odobren samo za unaprijed određen broj pacijenata. Ostale pacijentice sa ovom teškom dijagnozom se stavljaju na takozvanu listu čekanja, u zadnje vrijeme popularno nazvanu „Schindlerovu listu“. Mnoge žene na listi čekanja dožive progresiju bolesti u neizlječivo metastatsko stanje ili čak umru, a da ne dočekaju lijek Herceptin.

Samo u Tuzli se svake godine dijagnostikuje oko 130 karcinoma dojke, od čega je oko 30 HER2-pozitivno. Trenutno terapiju Herceptinom u Tuzli prima sretnih 13 žena, dok se 9 žena nalazi na listi čekanja i sve žive u nadi da će dobiti spasonosni lijek prije nego što bude prekasno. Sa svakim danom provedenim na listi čekanja, a bez terapije Herceptinom, nečija majka, sestra, supruga, kćerka ili najbolja prijateljica sve više gubi svoju bitku za život.

Iz ovog razloga Vas molimo da učinite sve što je u Vašoj moći da se odobre sredstva za liječenje Herceptinom za sve pacijente sa HER2-pozitivnim karcinomom dojke. Tim aktom biste ne samo spasili živote, sačuvali porodice na okupu, ulili nadu brojnim ženama, već i pozitivno djelovali na budžet, jer bi jedan dio pacijentica bio izliječen odmah, u ranom stadiju karcinoma dojke, i ne bi se morao liječiti nakon progresije bolesti.

Tuzla 12.06.2009
Predsjednica UŽT-a
Mujesira Haman

Priredio(la): S.Mešić