TUZLARIJE - D O S J E

02.07.2009.
„Renesansa“ traži ukidanje liste čekanja za lijek
Ni nakon dvije godine oboljele od raka dojke ne dobiju lijek


Safeta Fočo (54) iz Sarajeva jedna je od 87 žena iz Federacije BiH koje su oboljele od raka dojke i nalaze se na listi čekanja za lijek „herceptin“. Ona je skupila hrabrost da javno progovori o borbi s teškom bolešću. Učinila je to na jučerašnjoj prezentaciji kampanje „Recimo NE listi čekanja! Zahtijevamo lijek odmah - Život ne čeka“, koju je organiziralo Udruženje „Renesansa“. Fočo je oboljela 2007. godine. Nakon operacije, prošla je šest ciklusa hemoteparije i trideset zračenja.

- Skoro dvije godine sam na listi za „herceptin“, ali ga nisam dobila. U ponedjeljak sam bila na Onkologiji. Rekli su da nema lijeka i da ga sama idem tražiti - priča Safeta.

Otišla je u Zavod za osiguranje FBiH, ali tamo nikoga nije našla. Zato je odlučila doći u „Renesansu“, koja okuplja žene oboljele od raka dojke, i sve javno kazati.

Na neophodnost ukidanja ovih listi jučer je ponovo ukazala i predsjednica „Renesanse“ Spomenka Hadžić. Prvo je istakla da u FBiH nema dovoljno mamografa, pa se tako pregled u Tuzlanskom kantonu može obaviti tek 2011. godine.

- Nedopustivo je da žene čekaju lijek više od godinu kako bi živjele. Voljela bih vidjeti ljude koji određuju ko će dobiti lijek - kazala je Hadžić.

(E.HALAĆ - Avaz)

Priredio(la):