TUZLARIJE - D O S J E

10.07.2009.
Danas u 18 sati u Potočarima
Otvaranje Međunarodnog omladinskog kampa – Franco Bettoli
Danas u 18:00 sati, u područnoj osnovnoj školi u Potočarima, bit će upriličeno otvaranje međunarodnog omladinskog kampa – Franco Bettoli, "Srebrenica – put ka novoj Evropi 2009".

Kamp sa održava u periodu od 09. do 27. jula 2009. godine. Na kampu učestvuje oko 110 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Poljske, Holandije, Španije i Alžira.


Učesnici kampa 2008. godine


Četvrtu godinu zaredom, Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus, u saradnji sa Emmaus Europe i Emmaus International, organizuje omladinske kampove u Potočarima, odnosno Srebrenici.

Predviđene aktivnosti, koje su usaglašene sa Općinom Srebrenica, a koje će realizovati učesnici kampa su:
- Uklanjanje arhitektonskih barijera u Srebrenici;
- Rekonstrukcija i izgradnja ´´Evropski centar za civilni servis´´ u Potočarima;
- Distribucija namještaja, posuđa, odjeće, obuće i hrane za povratnike u ruralna područja;
- Kulturne i sportske aktivnosti kao i izleti u Sarajevo i na rijeku Drinu, biti će organizirane sa ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena učesnika.

Inače, organizovanjem kampa pokušavamo pomoći manjinskim povratnicima i drugim ranjivim grupama na području općine Srebrenica. Projekt će pomoći marginaliziranim mladim ljudima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija. U isto vrijeme projekt će pomoći lokalnim vlastima na području općine Srebrenica doprinoseći rekonstrukciji uništene infrastrukture, poboljšanjem životnih uslova povratnika, stvarajući temelje za održiv povratak.
Takođe, kamp predstavlja priliku da se upoznaju bogatstva Bosne i Hercegovine, a ujedno i upoznaju njeni građani.

Priredio(la):