TUZLARIJE - D O S J E

28.07.2009.
Još nije poznata visina julskih penzija, isplata u ponedjeljak


Kolike će biti julske penzije Upravni odbor Federalnog zavoda penziono-invalidskog osiguranja odredit će tek nakon što dobiju podatke o svim uplatama u ovom mjesecu. Razlog je što još nemaju dovoljno sredstava za isplate po koeficijentu dostignutom prošlih mjeseci. A što se isplate julskih penzija tiče predviđena je za ponedjeljak.

Priliv je, kažu u Zavodu PIO, u odnosu na prethodne mjesece daleko sporiji. Čak 8.000 obveznika je manje u odnosu na prethodnu godinu. Tako im je u kasi Zavoda, danas, četiri dana do kraja mjeseca, za isplate penzija u visini prošlomjesečnih nedostajalo 23 miliona, petina ukupno potrebnih sredstava. Iako ovdje računaju na već tradicionalno bolji priliv posljednjih dana u mjesecu, ne žele procjenjivati. Uradit će to u petak uvečer, nakon što im banke dostave izvještaje o primljenim uplatama. Očekuju i uplatu Federalne vlade za penzije po povoljnijim uvjetima, jer su im od 12, 5 miliona mjesečne obaveze, za juli uplatili tek polovinu.

Od toga će najvjerovatnije ovisiti isplata 18.000 beneficiranih penzija, jer su penzionerska udruženja sve odlučnija u zahtjevu da ih Zavod više ne isplaćuje na njihov teret. Očekuju i da Federalna vlada konačno izmiri dug od 80 miliona maraka, koji je po ovom osnovu nagomilan u ranijim godinama. Istina, dio je iz sredstava sukcesije uplaćen. Ipak, i uz ta sredstva Federalna vlada je u ovoj godini izmirila tek trećinu očekivanih. O svemu ovom u četvrtak će razgovarati s federalnim premijerom i očekuju da će zbog interesa 350.000 penzionera naći rješenje. (FTV)

Priredio(la): S.M.