TUZLARIJE - D O S J E

02.09.2009.
Savez invalida FBiH: Održana press konferencija
Najava blokade vladinih institucija


U prostorijama Saveza invalida Federacije BiH danas je u Tuzli održana press konferencija. Zijad Arapčić, predsjednik Saveza, izvijestio je novinare o teškom stanju osoba sa invaliditetom. Prema mišljenju Arapčića za tešku situaciju krivo je resorno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u Vladi FBiH.


Implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zatim zašiti civilnih žrtava rata te porodica sa djecom, nikada nije urađena. Ogorčeni trenutnom situacijom iz udruženja osoba sa invaliditetom najavljuju blokadu Vlade FBiH i Parlamenta FBiH

- Mi smo u toku prošlog mjeseca održali nekoliko sastanaka, organizovali smo se na nivou Federacija BiH, nas 70 udruženja. Zadali smo zadatke kako da izvršimo blokadu Vlade i Parlamenta FBiH.
Ratni vojni invalidi i porodice šehida su također najavili proteste pa ćemo sačekati da nakon njih blokiramo vladine institucije.
Tačan datum ćemo odrediti negdje u šumi jer znamo da nas prisluškuju i žele da nas spriječe u namjeri da blokiramo Vladu, zato ćemo termin dogovoriti u tajnosti. Poznato je da 20.000 osoba sa invaliditetom nije u prilici da dobiju rješenje jer nisu završeni podzakonski akti. Za to krivimo, za nas bivšeg ministra, Pericu Jelečevića.
150.000.000 KM bez zateznih kamata i troškova advokata je iznos koji treba da se isplati ali niko ne radi ništa. Blokada će sigurno biti, nećemo blokirati puteve ili nešto drugo nego samo vladine institucije
, poručuje Zijad Arapčić.

Do najavljenih blokada vladinih institucija vjerovatno neće biti pomaka ka poboljšanju situacije u kojoj su se našle osobe sa invaliditetom koje osim osnovnih životnih potreba imaju i povećanu potrebu za ljekarskim pregledima i lijekovima, a otežano im je i realizovanje potrebe za obrazovanje i rad. Naime, poznato je da je osobi sa invaliditetom jako teško pronaći posao čak i kada ima potrebne kvalifikacije, a do države je da zakonskom regulativoma rješava nagomilane probleme koji muče sve brojniju populaciju osoba sa invaliditetom.

S.M.


Priredio(la):