TUZLARIJE - D O S J E

04.09.2009.
Iako su ˝Željeznice FBiH˝ produžile probni period prevoza za GIKIL
Cijene transporta neće biti snižene


Probni period u kojem lukavačka koksara GIKIL treba da preveze određenu količinu uglja i koksa željeznicom, uveden kako bi bilo dogovarano sniženje cijene prevoza, produžen je do 1. oktobra, ali je vjerovatno da do sniženja cijene neće doći, kažu u "Željeznicama Federacije BiH".

Koksara je do septembra, kada su istekla tri mjeseca probnog perioda, trebalo da preveze 200.000 tona uglja i 175.000 tona koksa kako bi bilo utvrđeno da li mogu ispuniti godišnji plan prevoza, te potom dogovarano sniženje cijena koje je tražila lukavačka fabrika zbog problema s kojima se suočila usljed globalne ekonomske krize.

Smajo Salketić, izvršni direktor za poslove željezničkog operatora "Željeznica FBiH", izjavio je da je probni period produžen zbog štrajka, koji je nedavno održan u tom preduzeću.

"Rok je prolongiran za 1. oktobar i tada će biti podvučena crta. Cijene prevoza vjerovatno ostaju iste, jer su i sada na granici isplativosti. Možemo eventualno vidjeti da uvedemo neke povlastice", dodao je Salketić.

Komentarišući najave iz "Željeznica FBiH", Faik Buševac, zamjenik generalnog direktora GIKIL-a, istakao je da ne bi mogli raditi ako bi "Željeznice" insistirale na postojećoj cijeni prevoza.

"Ako država ne pomogne svojim preduzećima, neće ni trebati prevoz. Mi i s proizvodnjom imamo velike gubitke. Vidjećemo u oktobru šta ćemo učiniti, ali i pored teške situacije, osnovna želja nam je da preživimo", rekao je Buševac.

GIKIL je tražio sniženje cijene prevoza sa 21, 3 KM po toni uglja i koksa na 14, 86 KM, a kroz razgovore dvije strane su došle do cijene od 17, 8 KM. Prema ranijim procjenama, cijena od 17, 8 KM, za šta je Vlada FBiH, kao vlasnik "Željeznica", dala saglasnost, umanjiće prihod tog preduzeća za 3, 9 miliona KM godišnje.(SeeBiz)

Priredio(la):