TUZLARIJE - D O S J E

29.09.2009.
Evropska unija pohvalila Srbiju


Jacques Barrot, potpredsjednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i sigurnosti, jučer je boravio u Beogradu. Posjetio je i Okružni sud za ratne zločine.

"Želim čestitati predsjedniku Suda i tužiocu na hrabrosti, hrabrom djelovanju i u tom hrabrom djelovanju imaju punu podršku EU. Mi raširenih ruku i otvorenih vrata čekamo Srbiju, želimo da nam se ona pridruži, kao i ostale zemlje Balkana u EU, “ izjavio je Barrot.

Jacques Barrot čestitke Sudu i Tužilaštvu Srbije uputio je samo nekoliko sati nakon presude Iliji Jurišiću koji je osuđen na dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu.

Nataša Kandić, direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, smatra da ostaje jedna ozbiljna sumnja da odgovornost Ilije Jurišića nije dokazana i da postoje politički i drugi razlozi koji su donijeli prevagu u ovom slučaju.
"Ta Srbija se nije suočila sa vlastitom prošlošću, ta Srbija još drži ratne zločince, ta Srbija štiti Ratka Mladića, a obavezna je da ga izruči i čovjek ne može da vjeruje da ta Evropa može da raširenih ruku čeka Srbiju, “ izjavila je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode BiH.

Profesor na sarajevskom fakultetu političkih nauka, Asim Mujkić smatra da se Evropa opet grubo našalila sa BiH, jer smo opet prepušteni na milost i nemilost ovog jačeg.

Senku Kurt sa RSG-a, pak ne čudi ni presuda Iliji Jurišiću ni izjava Jacques Barrota. Ona smatra da međunarodna zajednica očito ima dvostruke aršine. - „Mene iznenađuju ovi naši predstavnici BiH, to zvanično Sarajevo. Ja jučer nisam vidjela neke snažne reakcije, vidjela sam neke pozive da ne putujemo u Beograd, ma Bože moj ako je to naš oblik otpora prema onom što se dogodilo Iliji Jurišiću onda smo mi zaista jedna smiješna zemlja.“ izjavila je Kurt.

Koliko smo smiješna zemlja ili ne neka drugi sude. Ali druge se tapše po leđima, šire im ruke, otvaraju vrata, a Bosna i Hercegovina stoji, nazaduje, ključa za napredak nema jer kako kaže Senka Kurt loša BiH daje priliku Srbiji i ostatku regiona da bude bolji.

„Ovo što je Iliji Jurišiću presuđeno presuđeno je BiH.“ smatra Fadila Memišević.

I dok sude Bosni i Hercegovini Žak Baro i Evropa na stepenicama Suda u Beogradu šalju još jednu poruku. Srbija ide pravim putem, a reforma pravosuđa uvijek će biti njen veliki adut za ulazak u Evropsku Uniju.

(Dijana Isaković, Hayat TV)

Priredio(la):