TUZLARIJE - D O S J E

21.10.2009.
Da li ste iznenađeni?
Policajac Vujević na slobodi, Knezović se sam predao


Da smo bili u pravu kad smo procijenili da su ekskluzivne snimke iz Širokog Brijega dozirane taman toliko da oslobode odgovornosti policajca Vujevića i nedovoljno optuže Olivera Knezovića, potvrdio je jučerašnji razvoj događaja. Nekoliko sati nakon što je policajac Dragan Vujević pušten iz pritvora, u Hrvatskoj se Oliver Knezović predao policiji uz tvrdnju da on nije ubio Vedrana Puljića jer je svih 5 metaka koje je ispalio, ispalio u vazduh.

Puštanje policajca da se brani sa slobode indirektno govori da istraga nije imala ekskluzivne snimke za koje treba reći da ne dokazuju ko je ubio Vedrana ali dokazuju da pištolj u trenutku ubistva nije bio u rukama policajca Vujevića. Dovoljno da se Vujević pusti na slobodu.

To što istraga nije imala snimke koje je imao Dnevni list govori da je istraga suočena sa opstrukcijama onih kojima ne odgovara da se istina sazna. Na kraju to nije ni ispalo loše. Dizanjem optužnice protiv policajca Vujevića ipak se došlo do fotografija koje pokazuju ko jeste u Širokom Brijegu pucao i ko nije.

U tom smislu zanimljiva je i izjava koju je Knezović da Novoj TV prije hapšenja, a u kojoj kaže da je više građana pucalo. Spomenuo je da su pucali i navijači Sarajeva ali za sada nema ni jedne fotografije koja to potvrđuje. Umjesto takve ekskluzive na Novoj TV i dalje vrte snimak onog navijača Sarajeva koji oko šake ima omotan opasač pa u jednom trenutku liči na pištolj, pogotovo kad se sugerira da je to pištolj. Nema sumnje da bi tako "objektivna" TV objeručke dočekala bilo kakav snimak na kojem se vidi to pucanje od strane navijača Sarajeva ali na njihovu veliku žalost izgleda da takvih snimaka nema jer bi ih već neko poslao. Zato i dalje moraju da se blamiraju sa opasačem da ne bi ispalo kako su Širokobriježani pucali na Horde zla kao da su glineni golubovi.

Uglavnom, za sada se dešava upravo ono što smo rekli da je idealno za distributere ekskluzivnih slika, policajac Vujević je pušten na slobodu, Knezović negira da je on ubica i sve ide u smjeru da niko direktno ne odgovara za ubistvo Vedrana Puljića.

Još par riječi o istrazi. Javnosti je rečeno da istragu o događajima u Širokom Brijegu vodi Federalni MUP u saradnji sa nadležnom kantonalnom policijom. To je malo umirilo širu javnost jer niko razuman nema razloga da išta vjeruje lokalnoj policiji koja je sve svoje izjave upakovala tako da umanji vlastitu odgovornost čak i po cijenu produbljavanja jaza između Širokog Brijega i Sarajeva.

Ipak, s obzirom na sva dešavanja, čini se da ta zajednička istraga ide u pravcu da se podnese što više krivičnih prijava za učestvovanje u tuči, napadu na službena lica, uništavanje imovine, a da će javnost ostati uskraćena za cjelovit izvještaj koji će odgovoriti na pitanje ko je i kako započeo sukob, zašto se desilo da sukob navijača eskalira i dovede do pucnjave, ubistva i ranjavanja.

Šteta što je tako jer istine se ne treba plašiti jer kakva god bila bolja je od onoga što sad imamo. Ljudi u Širokom Brijegu su uvjereni kako su Sarajlije došle da im rasture grad, Sarajlije su uvjerene da su im u Širokom Brijegu priredili sačekušu, i to ne samo protivnički navijači nego cijeli grad. Pojedinci mogu odgovarat i za tuču, čak i za ubistvo ali bez cjelovite istine zasnovane na čvrstim dokazima i jedni i drugi držat će se one svoje.

V.K.

Vezani tekstovi:

Kako opasač postade pištolj

Ovo nije opasač
Ovo jeste pištolj

U laži su kratke noge
Nove fotografije iz Širokog Brijega

Priredio(la):