TUZLARIJE - D O S J E

12.11.2009.
Studentski domovi u FBiH mogli bi uskoro biti pred kolapsom


Danas je u Tuzli upriličen sastanak svih predstavnika Studentskih centara Federacije BiH, a cilj je bio ukazati na probleme u centrima. Sudeći prema danas rečenom studentski domovi u Federaciji BiH mogli bi uskoro biti pred kolapsom.

Emir Kadrić, predsjedavajući Zajednice studenstkih domova FBiH, rekao je danas da zbog velikih dugovanja kantonalnih vlasti (oko milion i po maraka) neki domovi mogu da rade još dva mjeseca.

Jasmin Jarebica predstavnik Unije studenata iz Sarajeva smatra da je neophodno uspostaviti jednoobraznu i dobru uređivačku politiku jer su problemi studenata sve veći.

Edin Eminović predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli stanje u studenstkom Domu u ovom gradu nazvao je krajnje alarmantnim. Prema njegovim riječima kada padne kiša onda nema ni struje, vode, a često ni grijanja, iako nešto poboljšana, ishrana studenata je i dalje veoma loša. Rekao je još da postoji dobra volja Univerziteta u Tuzli kao i resornog ministarstva da se situacija riješi ali se sve odvija veoma sporo.

Studenti u Mostaru imaju puno bolje uslove života u studentskom Centru jer imaju i manji broj uposlenika.

Kvalitetna zakonska regulativa u RS omogućila je studentima u RS dobre uslove života u Domovima. Predstavnici studentskih centara iz FBiH pozvali su nadležne da prepišu tamošnji zakon.

M.N.

Priredio(la):