TUZLARIJE - SHOWBUSINESS

25.01.2005.
Johnny Štulić razgovarao s hrvatskim novinarima!
NAKON gotovo 15 godina samonametnute izolacije s hrvatskim je novinarima razgovarao Branimir Johnny Štulić, istinska legenda hrvatske glazbe, pjevač i vođa kultne grupe Azra.

Štulića su u nizozemskom Utrechtu pronašli novinari Jutarnjeg lista uz pomoć njegove supruge Stephanie, a iako je u prvom kontaktu s njima reagirao burno poručivši im da ne želi vidjeti nikog iz Hrvatske, a naročito ne novinare (koje je "počastio" s nekoliko uvreda), ipak na kraju pristao na razgovor, koji se produljio na čak pet sati.

Inzistirao je na činjenici da s novinarima ne radi intervjuu, nego o privatnom razgovoru, no vjerojatno je i sam bio svjestan da će razgovor biti objavljen.

U petosatnom razgovoru Johnny je rekao pregršt zanimljivih stvari, pa je tako između ostalog kazao da mu je uzor Josip Broz Tito, unatoč činjenici da ga je u 80-ima nekoliko puta "okrznuo" u svojim politički i socijalno angažiranim tekstovima.

Glazbom se više gotovo uopće ne bavi, osim što jednom u dva tjedna na gitari odsvira 40-tak pjesama koje, tvrdi on, ne želi prepustiti zaboravu. Dane provodi slušajući glazbu i prevodeći djela antičke književnosti. U zadnjih se deset godina aktivno bavi nogometom igrajući na lokalnim turnirima.

"Igrao sam do sada na deset turnira, svaki put s različitom momčadi i osam puta išao u finale. Šest puta smo pobijedili, a od toga četiri puta na velikom terenu i dva puta u dvorani. Najdraži mi je moment u životu pobjeda u finalu na moj rođendan." - priča Johnny, kojeg susjedi smatraju vrsnim nogometašem.

Svjestan je činjenice da je u Hrvatskoj, ali i cijeloj bivšoj Jugoslaviji, još uvijek itekako popularan, ali se i dalje odbija vratiti u domovinu.

Posebno je zanimljivo Štulićevo objašnjenje zbog čega više ne želi svirati u Hrvatskoj: "Ima jedna vrsta majmuna koja prije nego što pojede plod nekog voća košticu uguraju u analni otvor da vide hoće li moći proći. E, a ja nisam siguran bi li to prošlo."

U Hrvatsku se više ne želi vraćati zbog "osobnih i poslovnih" razloga. O osobnim razlozima nije želio govoriti, a što se poslovnih razloga tiče, Johnny tvrdi da su ga "više puta okrali", a interesantna je i njegova tvrdnja da ga je pokrala čuvena Nirvana.

"Novoselich je iz Privlake, a ja iz Nina kraj Zadra. On je odrastao na mojim pjesmama. Kurt Cobain se furao na mene, to se vidi po njegovim pokretima, a posebno po pjesmama na drugom albumu. Čak je i frizura ista." - tvrdi Štulić.

Priredio(la): admin / index.hr