TUZLARIJE - SHOWBUSINESS

12.03.2005.
Na ovogodišnjem izboru za pjesmu ˝Evrovizije˝ u Kijevu


Grupa ˝No Name˝ će pjesmom ˝Zauvijek moja˝ predstavljati državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru u finalu ˝Evrovizije˝, dok je za predstavnika Hrvatske u kvalifikacionom dijelu programa izabran Boris Novković pjesmom ˝Vukovi umiru sami˝.
Ovogodišnji ˝Eurosong˝ održaće se od 19. do 21. maja u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.
Crnogorska grupa ˝No Name˝ pobijedila je na finalnom festivalu ˝Evropesma - Europjesma 2005˝, koji je u subotu naveče održan u studiju RTV Crna Gora u Podgorici. Drugo mjesto pripalo je Jeleni Tomašević sa pjesmom ˝Jutro˝, dok je trećeplasirani Ognjen Radivojević s kompozicijom ˝Hajde, Cico˝.
S obzirom da je grupa ˝Luna˝ otkazala nastup na ovoj finalnoj večeri, u konkurenciji su umjesto 24 bile 23 pjesme, od kojih je 13 izabrano u takmičarskom dijelu festivala ˝Beovizija 2005˝, a 10 u takmičarskom dijelu festivala ˝Montevizija 2005˝. Grupa ˝No Name˝ je inače pobijedila na ˝Monteviziji˝, a drugoplasirana Jelena Tomašević je bila prva na ˝Beoviziji˝. O pobjedniku je odlučio osmočlani žiri koji su delegirali Radio-televizija Srbija i RTV CG, sa po četiri člana, dok je televizijska publika putem SMS poruka bila deveti član žirija.
U revijalnom dijelu programa gostovali su pjevači Konstantinos Kristoforou i Martin Vučić, koji će na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu ˝Evrovizije˝ predstavljati Kipar, odnosno Makedoniju. Iste večeri održana je i 13. ˝Dora˝, hrvatski izbor za pjesmu predstavnicu na ˝Eurosongu˝, a pobjedu je odnio Boris Novković u pratnji ansambla ˝Lado˝, s pjesmom ˝Vukovi umiru sami˝. Ova pjesma je u završnom krugu glasanja, kada je glasala samo publika, osvojila 42.815 glasova.
Među 14 pjesama koje su ušle u finale nakon dvije polufinalne večeri, tri za superfinale izabrali su telefonskim glasanjem i SMS porukama gledaoci i slušaoci Hrvatske radio-televizije (HRT), te stručni ocjenjivački žiri.
Boris Novković bio je vidno uzbuđen, a primivši nagradu od prošlogodišnjeg pobjednika Ivana Mikulića od srca se zahvalio cijeloj Hrvatskoj, a posebno svom tati Đorđu koji je, kako je pjevač rekao, vjerovao u pjesmu i podstakao ga da se ipak takmiči na ˝Dori˝, iako je Boris zamalo odustao.
Muziku za pobjedničku pjesmu napisao je Franjo Valentić, tekst Boris Novković, a aranžman Franjo Valentić i Boris Novković. <
Drugo mjesto osvojila je numera ˝Nazaret˝ grupe ˝Magazin˝, osvojivši 18.141 glas, a na trećem mjestu našla se kompozicija Danijele Martinović ˝Za tebe rođena˝, s osvojenih 8.424 glasa.
Na jubilarnom 50. takmičenju za pjesmu ˝Evrovizije˝, koje će se održati od 19. do 21. maja, svoje učešće potvrdilo je svih 40 zemalja. U kvalifikacionom dijelu programa 19. maja za prvih 10 mjesta koja vode u finale takmičiće se: Andora, Austrija, Bjelorusija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Liban, Litvanija, Moldavija, Monako, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija i Švajcarska. Prošlogodišnjim plasmanom predstavnika SCG Željka Joksimovića, koji je s pjesmom ˝Lane moje˝ osvojio drugo mjesto, SCG je obezbijedila direktan ulazak u finale. U finalnom dijelu, pored domaćina, prošlogodišnjeg pobjednika Ukrajine i četiri najveće zemlje takmičenja Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Španije, svoje mjesto osiguralo je devet najbolje plasiranih sa prošlogodišnjeg takmičenja u Istanbulu. Među njima su, osim SCG, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kipar, Grčka, Malta, Rusija, Švedska i Turska. Redoslijed učesnika i izvođenja kompozicija biće određen žrebom 21. marta u Kijevu.

Priredio(la): sunce