TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

SDA pokreće inicijativu za smjenu načelnika Općine Lukavac

SDA pokreće inicijativu za smjenu načelnika Općine Lukavac

Godinu nakon izbora, Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, mogao bi biti smijenjen. Naime, Općinski odbor SDA Lukavac, koji ima većinu u Općinskom vijeću, donio je odluku o pokretanju incijative za opoziv načelnika Delića. S druge strane, načelnik Delić optužuje lukavačku SDA da ga želi smijeniti jer je, kako kaže, počeo raskrinkavati klupko kriminala i korupcije koja se vezuje za pojedine istaknute članove SDA.


videoprilog Omera Hasanovića (Federacija danas)

Na vlast je došao kao nezavisni kandidat, kojeg su podržale stranke ljevice. U prvoj godini mandata, kaže, uradio je mnogo na rješavanju gorućih pitanja građana Općine Lukavac. No, kap je prelila čašu kada je načelnik, kako kaže, počeo oštru borbu protiv korupcije i zloupotrebe položaja u općinskoj administraciji, zatražio transparentan rad u svim segmentima i proglasio budžet bez utjecaja političkih moćnika i tajkuna. Odluka Općinskog odbora SDA njega nije iznenadila.

“Potpuno smo eliminisali sve vidove koruptivnog ponašanja u administraciji. Vjerovatno je problem nekih istraga koje će uslijediti poslije ovih stvari. Pokazalo se da je bilo nezakonitih postupaka. Građani Lukavaca već 15 godina nisu u mogućnosti da piju vlastitu vodu sa izvora Toplice, koju općina Lukavac prodaje općini Tuzla", kaže Delić.

U SDA, pak, svoju odluku smatraju logičnom nakon što je načelnik Delić sam proglasio budžet bez saglasnosti Općinskog vijeća. Tvrde da Delić koči razvoj općine, a njegovu prvu godinu mandata ocjenjuju katastrofalnom.

"Smatramo da Edin Delić nije opravdao povjerenje građana, da ga je poprilično diskreditovao svojim neradom. Mislim da u ovom trenutku nema drugog rješenje već ponuditi to građanima Lukavca na izjašnjavanje", izjavio je Ermin Jusufović, predsjednik Kluba SDA u OV Lukavac.

Lukavačka SDA dobila je podršku KO SDA, čiji su predsjednici Tarik Arapčić i Mirsad Kukić na lokalnim izborima bili na suprostavljenim stranama.

"Više vidim u ovome izraz neke nemoći. Stranka koja se cjepa po svim šavovima, dok se na našim granicama uvode povjereništva, u Tuzli i Gračanici”, smatra Delić.

A nezvanično se doznaje da opoziv načelnika, ipak, neće proći. OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Traže plaće i doprinose: Protest radnika Hidrogradnje

Protest građana zbog nestašica vode: \'Voda 24/7\'

Hoće li Srbi dobiti konstitutivnost u ovom entitetu?: Skupština HNK-a o amandmanima na Ustav

Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

VIDEO: Kolona izbjeglica se proteže na nekoliko kilometara: Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje: Iračke snage preuzele od Kurda dva najveća naftna polja u Kirkuku

Napad na policijsko sjedište: Poginule 32 osobe u napadu talibana u Afganistanu

Podrška Udruženju roditelja: Poštanska marka koju su radila djeca iz Roditeljske kuće

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela