TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Nove političke trzavice nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira

Nove političke trzavice nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira

Približava se polovina oktobra, do kada Ministarstvo finansija BiH treba napraviti nacrt budžeta za narednu godinu. Glavni uvjet za to je već ispunjen, jer je Fiskalno vijeće BiH usvojilo globalni fiskalni okvir 2018-2020, prema kojem će državni budžet ostati na istom nivou kao i prethodnih godina - 950 miliona maraka. Iako je Vijeće ministara BiH tražilo povećanje, u prvom redu zbog kupovine helikoptera Ministarstva odbrane BiH, te povećanja plata policajcima na državnom nivou, za to nisu dobili podršku.


videoprilog Vildane Kurtić (Dnevnik 2)

Cijelo ljeto bitka se vodila za globalni fiskalni okvir. Blokada je, tvrdio je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, dolazila iz Republike Srpske. Potvrđivali su to i iz ovog entiteta, navodeći da ne pristaju na davanje više novca vojsci i policiji. A onda je početkom oktobra konačno dogovoren i globalni fiskalni okvir. Budžet institucija nije povećan. Protiv 20 miliona većeg budžeta glasali su predstavnici RS-a u Fiskalnom vijeću BiH.

“Poslije toga smo glasali za drugi prijedlog - da budžet ostane na nivou od prošle godine i taj je prijedlog imao pet glasova za, ja sam bio suzdržan”, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Fiskalni okvir nije onakav kakav bih ja želio, ali bolje imati išta nego ništa. Jer nemati ništa i ući u privremeno finansiranje, a govoriti o domoljublju u ovako zatrovanoj predizbornoj atmosferi je neodgovorno”, smatra Vjekoslav Bevanda.

Povećanje budžeta Vijeće ministara je tražilo, između ostalog, za povećanje plaća policajaca, za šta je potrebno oko 10 miliona maraka, ali kako FTV saznaje, taj novac je već planiran i njihove plaće neće biti upitne.

“Nemam niša protiv toga da se bilo kome povećaju plaće, ali za takvo nešto treba dobiti saglasnost MMF-a ili da kažemo da nećemo s MMF-om i da idemo sami raditi, ni to nije isključena varijanta”, kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Više novca treba i Ministarstvu odbrane BiH za nabavku helikoptera.

“Kada se zatraži pomoć od Oružanih snaga, oni koji donose fiskalne okvire ne postavljaju sebi pitanje da li su oni učinili sve što treba da OS budu sposobne letjeti ako su u pitanju helikopteri, ili ploviti. To je nesrazmjerna i dvolična politika”, ističe zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

U svakom slučaju, pri izradi nacrta budžeta, Ministarstvo finansija BiH morat će konsultirati budžetske korisnike da bi se pokušale uskladiti potrebe i mogućnosti. Međutim, čini se da je i usvajanje globalnog fiskalnog okvira razlog za nove političke sukobe.

“SDP nije zadovoljan budžetom BiH u iznosu od 950 miliona maraka, naročito kada se zna činjenica da je SDA raskinula koaliciju sa SDP-om 2012. godine kada SDA nije podržala taj iznos", navodi Mirsad Mešić, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

"Treba se vratiti u 2012. i vidjeti ko je bio u sastavu Fiskalnog vijeća. Tad je napravljena greška kada se popustilo zahtjevu RS-a i zacrtani fiskalni okvir je sada teško promijeniti", kaže Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

U svakom slučaju, institucije će morati tražiti novac unutar svojih rezervi. Rezanje troškova je neminovnost. Znaju to i u BiH i u MMF-u. Pitanje je samo hoće li se uštede prelomiti preko euroatlantskog puta BiH ili preko rastrošnih državnih službi.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Hrvatska predsjednica u trodnevnoj posjeti BiH: Otvorenim razgovorima zadovoljni svi

Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2018.

VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila: Kosovska policija ima nove detalje o ubistvu Ivanovića

Ranjeno 48 osoba: U dva samoubilačka napada u Nigeriji 12 mrtvih

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

VIDEO: Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

\'Težak je protivnik i igra jako dobar tenis\': Nadal: Džumhur je mnogo napredovao od našeg posljednjeg meča
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Mlada Palestinka koja je napala izraelske vojnike ostaje u zatvoru: "Pretvorit će je u Ivanu Orleansku"
Objavljeno prije 8 sati
Sin Donalda Trumpa: Moj otac nije rasist, zanima ga samo novac
Objavljeno prije 9 sati
Je li zajednički nastup dviju Koreja na OI-ju korak prema ujedinjenju ili novi Kimov trik?
srijeda, 17.1.2018. 18:02
Rumunjska dobila prvu premijerku u povijesti
srijeda, 17.1.2018. 17:38
Njemačka i Poljska se moraju dogovoriti oko odštete za Drugi svjetski rat, osnovat će povjerenstvo
srijeda, 17.1.2018. 16:57
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija