TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Nove političke trzavice nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira

Nove političke trzavice nakon usvajanja Globalnog fiskalnog okvira

Približava se polovina oktobra, do kada Ministarstvo finansija BiH treba napraviti nacrt budžeta za narednu godinu. Glavni uvjet za to je već ispunjen, jer je Fiskalno vijeće BiH usvojilo globalni fiskalni okvir 2018-2020, prema kojem će državni budžet ostati na istom nivou kao i prethodnih godina - 950 miliona maraka. Iako je Vijeće ministara BiH tražilo povećanje, u prvom redu zbog kupovine helikoptera Ministarstva odbrane BiH, te povećanja plata policajcima na državnom nivou, za to nisu dobili podršku.


videoprilog Vildane Kurtić (Dnevnik 2)

Cijelo ljeto bitka se vodila za globalni fiskalni okvir. Blokada je, tvrdio je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, dolazila iz Republike Srpske. Potvrđivali su to i iz ovog entiteta, navodeći da ne pristaju na davanje više novca vojsci i policiji. A onda je početkom oktobra konačno dogovoren i globalni fiskalni okvir. Budžet institucija nije povećan. Protiv 20 miliona većeg budžeta glasali su predstavnici RS-a u Fiskalnom vijeću BiH.

“Poslije toga smo glasali za drugi prijedlog - da budžet ostane na nivou od prošle godine i taj je prijedlog imao pet glasova za, ja sam bio suzdržan”, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Fiskalni okvir nije onakav kakav bih ja želio, ali bolje imati išta nego ništa. Jer nemati ništa i ući u privremeno finansiranje, a govoriti o domoljublju u ovako zatrovanoj predizbornoj atmosferi je neodgovorno”, smatra Vjekoslav Bevanda.

Povećanje budžeta Vijeće ministara je tražilo, između ostalog, za povećanje plaća policajaca, za šta je potrebno oko 10 miliona maraka, ali kako FTV saznaje, taj novac je već planiran i njihove plaće neće biti upitne.

“Nemam niša protiv toga da se bilo kome povećaju plaće, ali za takvo nešto treba dobiti saglasnost MMF-a ili da kažemo da nećemo s MMF-om i da idemo sami raditi, ni to nije isključena varijanta”, kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Više novca treba i Ministarstvu odbrane BiH za nabavku helikoptera.

“Kada se zatraži pomoć od Oružanih snaga, oni koji donose fiskalne okvire ne postavljaju sebi pitanje da li su oni učinili sve što treba da OS budu sposobne letjeti ako su u pitanju helikopteri, ili ploviti. To je nesrazmjerna i dvolična politika”, ističe zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

U svakom slučaju, pri izradi nacrta budžeta, Ministarstvo finansija BiH morat će konsultirati budžetske korisnike da bi se pokušale uskladiti potrebe i mogućnosti. Međutim, čini se da je i usvajanje globalnog fiskalnog okvira razlog za nove političke sukobe.

“SDP nije zadovoljan budžetom BiH u iznosu od 950 miliona maraka, naročito kada se zna činjenica da je SDA raskinula koaliciju sa SDP-om 2012. godine kada SDA nije podržala taj iznos", navodi Mirsad Mešić, predsjedavajući Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

"Treba se vratiti u 2012. i vidjeti ko je bio u sastavu Fiskalnog vijeća. Tad je napravljena greška kada se popustilo zahtjevu RS-a i zacrtani fiskalni okvir je sada teško promijeniti", kaže Amir Fazlić, predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

U svakom slučaju, institucije će morati tražiti novac unutar svojih rezervi. Rezanje troškova je neminovnost. Znaju to i u BiH i u MMF-u. Pitanje je samo hoće li se uštede prelomiti preko euroatlantskog puta BiH ili preko rastrošnih državnih službi.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Za iskorjenjivanje dječjih brakova u Africi trebat će 100 godina
Objavljeno prije sat vremena
Najveći gradovi svijeta do 2030. godine žele potpuno zaustaviti ispuštanje štetnog ugljikova dioksida
Objavljeno prije 2 sata
Direktor Googlea: Opstanak našeg društva je ugrožen zbog kiber-prijetnji
Objavljeno prije 4 sata
Tisuće Židova u Izraelu prosvjedovalo protiv obveznog vojnog roka
Objavljeno prije 4 sata
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile
Objavljeno prije 5 sati
Tillerson iznenada posjetio Afganistan