TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Manjine su oduvijek bile mjerilo demokratičnosti jednog društva

Manjine su oduvijek bile mjerilo demokratičnosti jednog društva

Manjine su oduvijek bile mjerilo demokratičnosti jednog društva, pa je zbog toga i istraživanje njihovog položaja važno ne samo za historiografiju nego i veliki izazov za sve društvene nauke, izjavio je predsjednik Udruženja za modernu historiju (UMHIS) prof. dr. Husnija Kamberović u povodu izlaska iz štampe knjige "Historijski pregled na razvoj i položaj nacionalnih manjina u Sarajevu i Bosni i Hercegovini".

Knjiga je upravo izašla iz štampe u izdanju UMHIS-a, a radi se o zborniku radova nastalom kao rezultat naučnog skupa održanog u decembru 2015. u organizaciji ovog udruženja. Kako je istaknuto u knjizi, u vrijeme kada BiH bezuspješno pokušava riješiti važno pitanje ustavnih promjena kojim bi se svim manjinskim zajednicama ukinula diskriminatorska ograničenja u smislu uživanja građanskih prava, u Udruženju su smatrali da i historičari mogu dati svoj doprinos u ovom procesu proučavajući ulogu i značaj nacionalnih manjina u BiH i posebno u Sarajevu, koje je bilo i jeste primjer multikulturalnosti. 

Prof. Kamberović naglašava da je Bosna i Hercegovina u svojoj historiji imala različita iskustva sa svojim manjinskim zajednicama, i možda je baš ona najbolji primjer koji pokazuje kako se vremenom mijenjao položaj manjinskih zajednica u jednom društvu, kako su se neke od njih postepeno transformirale iz manjinske u dominantne skupine.

- Jevreji, Romi, Česi, Slovaci, Poljaci, Nijemci i gotovo sve druge manjinske zajednice sastavni su dio povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Dovoljno bi se bilo samo zapitati kako bi danas izgledalo Sarajevo bez doprinosa čeških arhitekata u izgradnji grada ili kako bi Bosna i Hercegovina izgledala bez doprinosa koji su dali brojni drugi graditelji, zanatlije, muzičari, slikari, slobodni umjetnici, a mnogi su pripadali "manjinskim" skupinama - kazao je.

Naglasio je da ova knjiga Udruženja za modernu historiju pruža temeljne informacije o položaju i razvoju nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini u modernom dobu.

- Tema je danas posebno aktuelna te će sigurno doprinijeti daljoj afirmaciji vijednosti pluralnog društva u Bosni i Hercegovini, koje se posljednjih decenija suočava s velikim izazovima - kaže prof. Kamberović.

Do kraja 2017. Udruženje priprema još nekoliko izdanja knjiga (o Bosni i Hercegovini u vrijeme socijalističke Jugoslavije, o raznim temama iz ekohistorije, ali i jednu zanimljivu knjigu o intelektualcima u povijesti Bosne i Hercegovine). Za 2018. iz Udruženja najavljuju nekoliko događaja vezanih za rasprave o važnosti odluka Berlinskog kongresa 1878. i povodom 100 godina od stvaranja jugoslavenske države. Na te skupove dolazak je već potvrdio niz historičara iz Evrope. Također se s partnerima iz Evrope, ali i drugih univerzitetskih centara s Balkana (od Pule do Skoplja) intenzivno odvijaju razgovori o zajedničkom organiziranju događaja (trbine, predavanja) povodom 70 godina od sukoba s Informbiroom i studentskih pokreta na Balkanu 1968. godine.

federalan.ba/Fena  BiH HusnijaKamberovic manjine UMHIS

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

VIDEO: O rekordima u bh. plivanju Muhamed Varešanović: F+ predstavlja višestruku prvakinju BiH Eminu Pašukan

VIDEO: Direktor Agencije za razvoj Tešanj u F+: Ismar Alagić o projektima podrške Češke razvojne agencije

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Sastanak Plenkovića i Čovića u Zagrebu: Za HDZ važno da izborni sustav u BiH bude pravičan

Š esti predsjednički izbori od sticanja nezavisnosti: Do 16 sati na izborima u Sloveniji glasalo 32 posto birača

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
VRHUNAC KRIZE Španjolski ministar tvrdi: "Snimke policijske brutalnosti su lažne"
Objavljeno prije sat vremena
U Berlinu tisuće ljudi na ulicama, prosvjeduju protiv ekstremne desnice i rasizma
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Japan na udaru supertajfuna Lan, deseci tisuća evakuiranih: "Ne izlazite iz kuća"
Objavljeno prije 3 sata
Otkriće njemačkih znanstvenika: "Ovo bi moglo izmijeniti povijest čovječanstva kakvu znamo"
Objavljeno prije 4 sata
Izlazne ankete: Abe je pobjednik japanskih izbora
Objavljeno prije 4 sata
Uhitili Palestinca jer je na Facebooku napisao "dobar dan" na arapskom