TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Potražuju više od dva miliona maraka plaća i doprinosa

Potražuju više od dva miliona maraka plaća i doprinosa

Nekada je industrijski kompleks za proizvodnju i preradu mesa Bimeks u Brčkom zapošljavao oko hiljadu i 600 radnika, a nakon neuspjele privatizacije ovo preduzeće otišlo je u stečaj. Kao i u brojnim drugim primjerima širom države, ostali su nezbrinuti radnici, koji se ne mogu penzionisati, a već su u godinama kada ne mogu naći posao.


videoprilog Dževide Hukičević (Dnevnik 2)

Oko 110 radnika bivšeg državnog preduzeća Bimeks po osnovu neizmirenih plaća te neuplaćenih poreza i doprinosa potražuju više od dva miliona maraka. Već u godinama, bez ikakvih prihoda žive u agoniji i bez nade da će problem biti riješen.

«Ja imam 43 godine radnog staža. Znači, trebao sam otići u penziju prije 38 mjeseci. Međutim staž mi nije povezan 47 mjeseci. Živim s ženom i kćerkom, sve troje smo na birou, snalazimo se kako znamo i umijemo», priča Аojo Grujić.

Stečajni postupak za Novi Bimeks pokrenut je u decembru 2015.godine i sva imovina ovog preduzeća je pod hipotekom, a povjerioci su vlasnik ovog preduzeća Dragan Čičić, Poreska uprava Distrikta, banke i drugi povjerioci.

«Sva potraživanja već je Pravobranilaštvo je osporilo izlučnim i razlučnim povjeriocima.S ada su to sporovi na Osnovnom sudu», objašnjava Nebojša Matić, stečajni upravnik Novog Bimeksa.

Ovi radnici glavnim krivcima smatraju vlasti u Distriktu, koje mogu riješiti njihov problem, ali je Vlada odlučila izdvojiti oko 45 hiljada maraka za nastavak stečajnog postupka.

Gradonačelnik Siniša Milić ističe da su to sredstva neophodna za podmirenje troškova stečajnog postupka te da im je u interesu da se taj stečajni postupak privede kraju i da se zaštiti imovina Distrikta.

O rješavanju problema bezuspješno su razgovarali sa svim dosadašnjim čelnicima Brčkog, predstoji im još razgovor s aktuelnim gradonačelnikom Distrikta.

«Čekamo sad sljedeći razgovor, vjerovatno idemo u proteste, svi radnici, i vidjet ćemo šta će biti. Nećemo pustiti ovako da prođe, mi smo imali našu imovinu koja je danas neopterećena», poručuje Kojo Marjanović, jedan od Bimeksovih radnika.

A imovina Novog Bimeksa u stečaju samo u Brčkom procjenjuje se na oko 100 miliona maraka, ali je pod hipotekom i nedovoljna je da se izmire sva potraživanja. Međutim, aktuelne vlasti Distrikta ne pokreću pitanje imovine Bimeksa neopterećenih hipotekom, koja se nalazi u više gradova BiH, ali i susjedne Hrvatske, čijom bi prodajom u potpunosti mogla biti izmirena potraživanja ovih radnika.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
U finalu bolji od Ričardasa Berankisa: Džumhuru titula u Moskvi i novi ranking karijere

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Na Krugu 99 o \'Bosanskoj šutnji i legitimizaciji paternalizma\': Krivo se interpretiraju pojmovi u političkoj retorici

Ekshumacija na području Vozuće : Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba na lokaciji Podsjelovo

Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Humanitarna akcija Obame, Cartera, Clintona i dva Busha: Bivši predsjednici prikupili 31 milion dolara za žrtve uragana

Astronomsko čudo koje se dešava 22. oktobra i 22. februara: Sunce obasjalo kip faraona Ramzesa II