TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH

videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

Od najavljivanog ukidanja tajne sa vlastitih i imovinskih kartona bh. zvaničnika zasad nema ništa. Potvrđuje to nedavni propali pokušaj da državni parlament ozakoni ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH. Tako će oni i dalje, umjesto da počnu stvarnu borbu, nastaviti deklarativno zalaganje protiv sveprisutnijeg kriminala i korupcije.

Prijedlog da od šest članova radne grupe Parlamenta BiH koja bi predložila zakon o ispitivanju porijekla imovine bh. zvaničnika budu samo predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SDS-a odbijen je u Zastupničkom domu BiH.

«Glupost je da te partije prave zakon o porijeklu imovine bh. zvaničnika kad znamo da se oni tome protive već 20 godina i duže i zbog toga tražimo da se proširi ta komisija», kaže Damir Bećirović, predsjednik Kluba DF-a.

SBB-ov zastupnik Damir Arnaut podsjeća da se tu ne radi o opoziciji i poziciji koliko o insistiranju te tri stranke da, kako navodi, samo njihovi ljudi odlučuju o ovako bitnim pitanjima: «Stav većine parlamenta je bio - 24 poslanika - da tu treba biti barem neko ko nije iz te tri stranke».

Bio je to prijedlog većine Doma naroda, koji su uz protivljenje SNSD-a i HDZ-a BiH prihvatili inicijativu SDS-a da ozakone ispitivanje porijekla imovine. Predlagač tvrdi da je razlog isti kao prije četiri godine, kad je njihov prijedlog odbijen u NSRS-u.

«Njihovi vrhovi umiješani su u neke ozbiljne korupcije i imat će problem da dokažu kako su i od velike funkcionerske plate mogli da steknu toliku imovinu», tvrdi SDS-ov Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

A predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović ističe: «Na sreću, ima nas dovoljno kojima je preko glave da nas svi posmatraju istim očima i da oni ruše imidž i politike i političara i mora se konačno odvojiti žito od kukolja».

SDA-ov zastupnik Hazim Rančić smatra da treba usvojit zakon i spreman je biti prvi koji će položit račun za svoju imovinu.

Da je bilo stvarne političke volje, davno bi to bilo riješeno, upozoravaju iz nevladinog sektora. Podsjećaju na brojne preduslove, među kojim i staru obavezu da Krivičnim zakonom, po preporuci GREKO-a, sankcioniraju nezakonito bogaćenje. Nužna je i kontrola imovinskih kartona, te su već predložili njihovo objedinjavanje u zakon o sukobu interesa.

«Potrebno je da se usvoji novi zakon koji će biti mnogo djelotvorniji i efikasniji, čija bi primjena bila od strane nezavisnog tijela, a ne samih parlamentaraca koji sebi utvrđuju sukob interesa», podsjeća Ivana Korajlić, iz Transparency Internationala.

U situaciji kakva je sada u državnom parlamentu, gotovo je nemoguće da provjera imovine bh. zvaničnika bude ozakonjena. Ostaje, dakle, tajna, a kao i dosad svjedočit ćemo brojnim primjerima sumnjivih bogaćenja, koja više nikog ne začuđuju. Naše pravosuđe ih rijetko istražuje, a optužbi, pogotovo sankcija, gotovo da nema.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
"Opoziciji ne trebaju ničiji milioni, već samo narod RS": Mektić: Imamo dokaze o saradnji Dodika i Soroševih organizacija

Budžet za 2017. godinu povećan za 37 miliona KM: "Sredstva iz rebalansa budžeta uložiti u kapitalne projekte"

Očekuje se smanjenje redukcija u Sarajevu: Potpisan sporazum o isporuci vode KS-u sa izvorišta Tilava

Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Španjolska vlada i oporba složni: Kataloniji trebaju novi izbori
Objavljeno prije sat vremena
SAD vraća Italiji deseteke ukradenih umjetnina
Objavljeno prije 2 sata
Sirijski general ubijen u borbi protiv ISIS-a - heroj ili zločinac?
Objavljeno prije 2 sata
May tvrdi da je spremna ispuniti financijske obaveze, EU očekuje konkretne brojke
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Kanadski premijer se rasplakao pred novinarima
Objavljeno prije 3 sata
Iračka vojska zauzela okrug u pokrajini Kirkuk, desetine poginulih