TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH

videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

Od najavljivanog ukidanja tajne sa vlastitih i imovinskih kartona bh. zvaničnika zasad nema ništa. Potvrđuje to nedavni propali pokušaj da državni parlament ozakoni ispitivanje porijekla imovine zvaničnika u BiH. Tako će oni i dalje, umjesto da počnu stvarnu borbu, nastaviti deklarativno zalaganje protiv sveprisutnijeg kriminala i korupcije.

Prijedlog da od šest članova radne grupe Parlamenta BiH koja bi predložila zakon o ispitivanju porijekla imovine bh. zvaničnika budu samo predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SDS-a odbijen je u Zastupničkom domu BiH.

«Glupost je da te partije prave zakon o porijeklu imovine bh. zvaničnika kad znamo da se oni tome protive već 20 godina i duže i zbog toga tražimo da se proširi ta komisija», kaže Damir Bećirović, predsjednik Kluba DF-a.

SBB-ov zastupnik Damir Arnaut podsjeća da se tu ne radi o opoziciji i poziciji koliko o insistiranju te tri stranke da, kako navodi, samo njihovi ljudi odlučuju o ovako bitnim pitanjima: «Stav većine parlamenta je bio - 24 poslanika - da tu treba biti barem neko ko nije iz te tri stranke».

Bio je to prijedlog većine Doma naroda, koji su uz protivljenje SNSD-a i HDZ-a BiH prihvatili inicijativu SDS-a da ozakone ispitivanje porijekla imovine. Predlagač tvrdi da je razlog isti kao prije četiri godine, kad je njihov prijedlog odbijen u NSRS-u.

«Njihovi vrhovi umiješani su u neke ozbiljne korupcije i imat će problem da dokažu kako su i od velike funkcionerske plate mogli da steknu toliku imovinu», tvrdi SDS-ov Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH.

A predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović ističe: «Na sreću, ima nas dovoljno kojima je preko glave da nas svi posmatraju istim očima i da oni ruše imidž i politike i političara i mora se konačno odvojiti žito od kukolja».

SDA-ov zastupnik Hazim Rančić smatra da treba usvojit zakon i spreman je biti prvi koji će položit račun za svoju imovinu.

Da je bilo stvarne političke volje, davno bi to bilo riješeno, upozoravaju iz nevladinog sektora. Podsjećaju na brojne preduslove, među kojim i staru obavezu da Krivičnim zakonom, po preporuci GREKO-a, sankcioniraju nezakonito bogaćenje. Nužna je i kontrola imovinskih kartona, te su već predložili njihovo objedinjavanje u zakon o sukobu interesa.

«Potrebno je da se usvoji novi zakon koji će biti mnogo djelotvorniji i efikasniji, čija bi primjena bila od strane nezavisnog tijela, a ne samih parlamentaraca koji sebi utvrđuju sukob interesa», podsjeća Ivana Korajlić, iz Transparency Internationala.

U situaciji kakva je sada u državnom parlamentu, gotovo je nemoguće da provjera imovine bh. zvaničnika bude ozakonjena. Ostaje, dakle, tajna, a kao i dosad svjedočit ćemo brojnim primjerima sumnjivih bogaćenja, koja više nikog ne začuđuju. Naše pravosuđe ih rijetko istražuje, a optužbi, pogotovo sankcija, gotovo da nema.
 OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Porodice žrtava i struka nezadovoljni: DNK laboratorij ICMP-a iz Tuzle bit će premješten u Haag

VIDEO: Pozitivna priča iz Tuzle: Nakon 25 godina ponovo komšije zahvaljujući projektima EU-a

Potraga za mladićem koji je upao u Miljacku: Solak: Nismo našli ništa što bi nas navelo na neki trag

U Sarajevu skup protivljenja Trumpovoj odluci: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH za HRT: Čović: Treći entitet realna mogućnost

VIDEO: Desetine ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

VIDEO: U F+ Selim Berisalić iz Zajednice tehničke kulture BiH: Inovatori u BiH donose medalje, ali se u njih ne ulaže

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
CIA pomogla Rusima spriječiti teroristički napad na katedralu u Sankt Peterburgu
Objavljeno prije 8 sati
SUKOB U KIJEVU Pobornici oporbenog čelnika pokušali upasti u dvoranu usred koncerta
Objavljeno prije 9 sati
Erdogan: Jeruzalem je glavni grad muslimana, Izrael ga nema pravo prisvojiti
nedjelja, 17.12.2017. 15:52
Pada broj izbjeglica koji dolaze u Njemačku
nedjelja, 17.12.2017. 15:07
Trumpova administracija zabranila neke riječi u zdravstvenim agencijama
nedjelja, 17.12.2017. 14:32
FOTO, VIDEO Kalifornija danima gori, bogataši nemoćno gledaju kako im se požar približava kućama