TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Sebastian Kurz postaće najmlađi lider na svijetu

Sebastian Kurz postaće najmlađi lider na svijetuFoto: Spiegel

Sebastian Kurz (31), lider Austrijske narodne partije koja je proglasila pobjedu na izborima u toj zemlji, mogao bi da postane najmlađi lider neke zemlje u svijetu. Iako je trenutno na vlasti mnoštvo mladih političara, većina ih je u međuvremenu prešla četrdesetu.

Kada je sa 38 godina izabran za premijera Irske, Leo Vardakar je postao najmlađi premijer u istoriji svoje zemlje. U istoj godini života su na vlast izabrani belgijski premijer Charles Michel i šef ukrajinske vlade Volodimir Grojsman.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (39) je postao najmlađi od 25 lidera francuske republike. Na tom mjestu je "zamijenio" Louisa Napoleona Bonapartu koji je 1848. postao predsjednik sa 40 godina.

Mađarski premijer Viktor Orban je prvi put na vlast došao 1998. kada je imao 35 godina. U međuvremenu je izgubio vlast i ponovo je osvojio.

Trenutni lideri Kanade i Poljske, Justin Trudeau Trudo i Andžej Duda, vodeće funkcije su preuzeli sa 43 godine, koliko su imali i bivši britanski premijeri Tony Blair i David Cameron kada su ulazili u Downing street 1997. i 2010. U malo daljoj prošlosti, Phelippe Gonzales je 1982. postao šef španske vlade sa 40 godina, Benazir Butto je 1988. preuzela premijersku funkciju u Pakistanu sa 35 godina, dok je Laurent Fabius imao 37 kada je 1984. postao premijer Francuske.

Američki predsjednici Theodor Rosevelt i John Kennedy u na vlast izabrani u 42. odnosno 43. godini. 

Mladi su na vlast došli i neki lideri izvan demokratskih zemalja. Sjevernokorejski predsednik Kim Jong Un je oca naslijedio sa 34 godine, dok je katarski emir Tamim ben Hamad al-Thani na čelo svoje zemlje došao sa 37 godina. Nekadašnji libijski vođa Muammar al-Gaddafi je vlast preuzeo 1969, kada je imao 27 godina.

5480
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Zajedničko tijelo za poboljšanje odnosa: Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazum

Ranko Ostojić uvodničar na \'Krugu 99\': Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudama

Prikupljeno 386 miliona KM više prihoda od indirektnih poreza: Kovačević: U 2017. po prvi put prikupit ćemo sedam milijardi KM

VIDEO: Skup u Livnu: Poljoprivrednici za izmjenu zakona, žele izvoziti u EU

VIDEO: U pripremi akcijski plan u oblasti invalidnosti: Roditelji u HNK-u traže uvođenje asistenata u nastavu

\'U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće da ostane\': BBC: Bosanski tihi ubica - industrija uglja

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu: Do 11 sati glasalo 6,9 posto birača

Zamijenio ga Emmerson Mnangagwa: Mugabe više nije lider stranke ZANU-PF

Papa Franjo misu posvetio siromašnim: Ravnodušnost je veliki grijeh

Posljednja dva susreta 15. kola Premijer lige BiH: Derbi u Banjoj Luci, Š iroki Brijeg protiv GOŠ K-a