TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

Povezivanje gradova i općina Unsko-sanskog kantona brzim, modernim cestama, kao i Krajine sa Sarajevom, bila je tema sastanka direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića s predstavnicima Unsko-sanskog kantona i tamošnjih lokalnih zajednica. Cilj ovog okupljanja bio je trasiranje mape brzih cesta unutar Kantona, osobito pravaca Bihać - Cazin - Velika Kladuša, kao i saobraćajnice prema Bosanskoj Krupi.Na sastanku, iako se očekivalo, nije bilo predstavnika Cazina, ali ni Dede Pjanića, jednog od direktora u Direkciji cesta FBiH - koji inače dolazi iz ASDA, iste stranke koja vlada u Cazinu. Da bi se uopće govorilo o izgradnji novih saobraćajnica u Krajini potrebno je usvojiti prostorni plan Unsko-sanskog kantona, koji je tek u nacrtu.

“Dok mi svoj dio ne završimo, ne možemo očekivati da nam neko pomogne sa viših instanci, do nas je“, naglasio je premijer USK-a Husein Rošić.

Iz Autocesta FBiH poručuju: dva miliona za idejni projekat su osigurana, ali trasirajte mapu brzih cesta, osobito od Bihaća do Velike Kladuše.

“Što se tiče Velike Kladuše i trase koja je ponuđena, mora alternativno postojati druga varijanta, jer ova ide kroz urbano područje i vjerovatno će puno koštati”, naglasio je predstavnik Općine Velika Kladuša Mirvet Beganović.

Govoreći o povezanosti Krajine sa Sarajevom - i dalje je aktuelna teza da se ovaj problem s dvjestotinjak kilometara od Bihaća rješava na Lašvanskoj petlji. Bilo je to i jedno od pitanja novinara.

“Nisam siguran da to nije zločesto pitanje. Od Jajca, kad povežemo Jajce sa Koridorom 5c u Lašvi - najveći problem i stanovnika, a i roba i prevoznika sa USK-a je upravo dio od Jajca do Lašve“, kazao je direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Terzić ne smatra problemom dio puta koji prelazi preko planinskog prijevoja Lanište kod Ključa, te Ripačkog klanca, ulaza u Bihać iz pravca Sarajeva, dvije zavojite i zbog nadmorskih visina vrlo opasne dionice.

“Pogrešna je postavka da sredstava iz Federacije i države nema zato što se mi ne možemo dogovoriti. Sredstava nema zato što nam ih ne daju i što se u Sarajevu određuju prioriteti“, ocijenio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Kada će i da li će doći do poboljšanja saobraćajnica u Krajini, matematički rečeno ostaje nepoznanica. Ostaje i činjenica da se u ovom dijelu BiH i dalje vozi po cestama koje su svojevremeno trasirali Osmanlije i Austrougari.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTVOSTALE VIJESTI
Nakon što je na hitnoj sjednici smijenjena vlada Bege Gutića: Imenovana nova Vlada TK-a, Jakub Suljkanović novi premijer

Drugi dan Sigurnosne konferencije u Minhenu: Zvizdić u Minhenu razgovarao s komesarom Hahnom

VIDEO: U F+ dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić: Javno-privatnim partnerstvom do velikih infrastrukturnih projekata

VIDEO: U F+ Fikret Radončić, koordinator Š kole skijanja 2018.: Osnovci iz Kantona Sarajevo uče skijati na Igmanu

BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u okruženju: Parlamentarci uskoro o unapređenju zaštite prijavitelja korupcije

VIDEO: Juncker frustriran sporenjem između Hrvatske i Slovenije: Z. Balkan mora riješiti granične sporove prije ulaska u EU

U finalu savladali ekipu Kaknja rezultatom 94:76: Košarkaši Igokee osvajači Kupa BiH

Utrka na 800 metara na prvenstvu Balkana : Amel Tuka prvi na utrci u Istanbulu

Utakmice 19. kola Premijer lige BiH : Željezničar slavio u Krupi, pobjede Slobode i Zrinjskog
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
OVO SU HEROJI MASAKRA NA FLORIDI Neki od njih su dali svoje živote kako bi spasili djecu
Objavljeno prije sat vremena
Četvorica izraelskih vojnika ranjena u eksploziji na granici s Gazom, oni uzvratili tenkom
Objavljeno prije sat vremena
Djevojčica u Rusiji umrla od smrzavanja, odgajateljice zaboravile na nju u dvorištu vrtića
Objavljeno prije 4 sata
SAD nije zadovoljan odlukom etiopskih vlasti da uvedu izvanredno stanje
Objavljeno prije 4 sata
OVO SU SVE ŽRTVE POKOLJA NA FLORIDI "Moje srce je slomljeno u dijelove"
Objavljeno prije 4 sata
Iran kaže da će poštivati nuklearni sporazum iz 2015. godine