TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

Austrija je najvažniji trgovinski partner BiH zbog čega su rezultati izbora u ovoj zemlji od velike važnosti za nas. Do sada su vlasti zvaničnog Beča otvoreno davale podršku evropskim integracijama i teritorijalnom integritetu naše zemlje. Ipak, sve zavisi od novog ministra vanjskih poslova i budućih koalicija.


videoprilog Zerine Ćosić-Vrabac (Dnevnik 2)

Na listi za austrijski parlament i bh. zajednica imala je svoje kandidate. Alma Zadić, Tuzlanka, izborila je mjesto u parlamentu i to na listi Petera Pilza, osnivača austrijske stranke Zeleni. Prva je žena iz BiH koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije. Kaže da ne vjeruje da će doći do promjene odnosa Austrije prema BiH. "Ne vjerujem da su političke partije toliko jake da promijene austrijske vanjske odnose s BiH", smatra ona.

Ahmed Husagić, član Socijaldemokratske partije, još čeka preferencijalne glasove od kojih mu zavisi madat. Kaže da, ako dođe do koalicije Narodne partije i desne ekstremne partije, doći će do razgradnje socijalne države i porasta netrpeljivosti prema strancima.

"Ako se desi da ministar bude iz Narodne partije, neće doći do neke velike promjene. Mada će, vjerovatno, nekih problema biti zbog obećanja iz predizborne kampanje desnog FPO-a o podršci otcjepljenja RS-a", navodi Husagić. 

Pobjeda konzervativne Narodne partije Austrije i pozicioniranje euroskeptične desničarske Slobodarske partije pobudilo je strahove o sveobuhvatnoj promjeni kursa politika, pa i onih koji se tiču vanjske politike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ne očekuje promjene, osim u BiH. "Ne očekujemo da će neko prema nama mijenjati odnos, ali da se mi moramo promijeniti - to je sasvim izvjesno. Evidentno, politika kroz EU danas ide malo strože prema nekim standardima koji su vladali zadnjih pet-šest godina”, kaže Čović.

Izvjesno je da će novi kancelar biti iz reda narodnih stranaka kojoj pripadaju i HDZ i SDA, a to je aktuelni šef diplomatije Sebastian Kurz, poznat po kampanji protivljenja pozivanja izbjeglica u Austriju. Bh. javnost digao je na noge zabrinutošću prevelikim utjecajem muslimanskih zemalja na Balkan. Ostat će upamćen i po izjavi da u Sarajevu i Prištini ženama plaćaju da budu potpuno pokrivene.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
FOTO: Sačuvati sjećanje na žrtve: Obilježeno 25 godina od početka raspuštanja logora \'Manjača\'

U Sarajevu zasjedao Glavni odbor SDA: Poziv strankama da se okrenu djelovanju u interesu bh. građana

VIDEO: Zabrana iz 2003. nikada se nije poštovala: Brčanska skupština priprema zakon o zabrani pušenja

VIDEO: Socijaldemokratija alternativa za cijeli Balkan: Samit lidera socijaldemokratskih partija u Sarajevu

Deseci tisuća ljudi u Koloni sjećanja: U Hrvatskoj se obilježava 26. godišnjica pada Vukovara

Premijer Libana u Francuskoj: U Parizu se sastali Macron i Hariri

Veliko slavlje zbog kraja vladavine 93-godišnjeg predsjednika: Demonstranti u Harareu idu ka Mugabeovoj rezidenciji

VIDEO: BNP Zenica koordinator manifestacije: Učesnici iz 13 bh. gradova u manifestaciji \'Noć teatra za BiH\'

15. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine : Pobjeda Krupe, Sloboda deklasirala Vitez, trijumf Sarajeva