TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

Sberbanka nije pokrenula samo zapljenu dionica u Sarajevskom kiseljaku već i u kompanijama Konzum BiH, Ambalažni servis, Ledo Čitluk i Boreas Kreševo. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH pozivaju da odmah počne dokapitalizacija Konzuma i da Federalna vlada usvoji zakonske propise koji bi zaštitili dobavljače. U Federalnoj vladi naglašavaju da je u toku pojačan nadzor finansijskih tokova Agrokorovih kompanija u našoj zemlji.


videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Ročište za zapljenu vlasništva Agrokora u kompanijama Konzum Sarajevo, Ledo Čitluk, Boreas Kreševo i Ambalažni servis koje je zatražila Sberbanka, odgođeno je dok ne bude utvrđeno koji je sud nadležan, saopćeno je iz Agrokora. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističu da se nakon odluke za Sarajevski kiseljak zapravo otvorila Pandorina kutija sa neizvjesnim ishodom za Agrokorove kompanije u našoj zemlji koje su bile među garantima za kredite matične kompanije u Zagrebu.

"Pozivam da se žurno izvrši dokapitalizacija od strane Sarajevskog kiseljaka i Leda nad Konzumom, a nas neće interesirati ko će biti vlasnik Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk, ko god to bio”, kaže potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić.

Dokapitalizacija Konzuma je bitna za dobavljače kojima Konzum duguje višemilionske iznose. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH predlažu hitno donošenje zakonskog rješenja kojim bi bila predviđena zabrana raspolaganja imovinom Agrokorovih kompanija u našoj zemlji, sve dok ne budu plaćene obaveze prema dobavljačima. Za one koji budno prate dešavanja u Agrokoru, zakonska rješenja su već davno trebala biti usvojena.

"Svakako da je trebalo ranije, mada je vlada govorila da nam nije potreban Lex Agrokor. Međutim, stvari su se jako usložnile kako je objavljena revizija”, kaže Borivoje Simić, urednik portala Indikator.ba.

Iz Federalne vlade ističu da je u toku usvajanje uredbe o sistemski važnim kompanijama u Federaciji, među kojima su i Agrokorove u našoj zemlji. Uredba nije usvojena jer sindikalisti imaju određene zamjerke. Agrokorove kompanije su pod lupom federalnih institucija, poručuju iz Vlade.

“Prisutan je pojačan monitoring kontrola do maksimalnih mogućnosti koje zakon propisuje. S druge strane, mislim da su ostvareni neki rezultati, da nije došlo do nekog velikog poremećaja kad je u pitanju funkcionisanje Konzuma”, ističe Zlatko Hurtić, vanjski ekonomski savjetnik Vlade FBiH.

Iz Agrokora kratka informacija da će Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk postati vlasnici Konzuma BiH. Što se tiče odluke suda o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka, u Agrokoru ističu da odluka nije pravosnažna dok se ne razmotri prigovor Jamnice.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

FTV
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog nedostatka kvoruma: Nije održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

VIDEO: Za srijedu najavili proteste pred Parlamentom FBiH: Za Savez samostalnih sindikata novi Zakon o PIO-u neprihvatljiv

VIDEO: Odbacuju odgovornost: Brčanski inspektorat o aferi izvoza jabuka u Rusiju

VIDEO/FOTO: Služba hitne pomoći pružila pomoć radnicima: Radnici zeničke Željezare ne odustaju od štrajka glađu

VIDEO: Zabrinutost zbog nacionalističke retorike uoči izbora: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u srijedu o situaciji u BiH

Š efica bugarske diplomatije pred Odborom EP-a: \'Bh. vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi odgovora na Upitnik\'

15-godišnjak otvorio vatru na učenike prije nastave: SAD: Pucnjava u školi, dvoje djece ubijeno i 17 ranjeno

VIDEO: Nakon Strabaga žali se i talijansko-turski konzorcij: Još jedna žalba na izbor kompanije za gradnju Pelješkog mosta

Š ef američke diplomatije u Parizu: Tillerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

VIDEO: Objavljene nominacije za Oscara: Film \'The shape of water\' nominiran u 13 kategorija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
U pucnjavi u školi u SAD-u dvoje mrtvih i 15 ranjenih, napadač je 15-godišnji učenik
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO U kemijskom napadu na sirijske pobunjenike ozlijeđena najmanje 21 osoba, uključujući djecu
Objavljeno prije sat vremena
Transpacifički trgovinski sporazum bit će potpisan u ožujku, ali bez SAD-a
Objavljeno prije 2 sata
Najveća banka nordijske regije zabranila zaposlenicima ulaganje u bitcoin
Objavljeno prije 2 sata
Velika Britanija pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Masovna tučnjava u zračnoj luci u Hannoveru: Turski putnici napali kurdske prosvjednike