TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

Sberbanka nije pokrenula samo zapljenu dionica u Sarajevskom kiseljaku već i u kompanijama Konzum BiH, Ambalažni servis, Ledo Čitluk i Boreas Kreševo. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH pozivaju da odmah počne dokapitalizacija Konzuma i da Federalna vlada usvoji zakonske propise koji bi zaštitili dobavljače. U Federalnoj vladi naglašavaju da je u toku pojačan nadzor finansijskih tokova Agrokorovih kompanija u našoj zemlji.


videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

Ročište za zapljenu vlasništva Agrokora u kompanijama Konzum Sarajevo, Ledo Čitluk, Boreas Kreševo i Ambalažni servis koje je zatražila Sberbanka, odgođeno je dok ne bude utvrđeno koji je sud nadležan, saopćeno je iz Agrokora. U Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističu da se nakon odluke za Sarajevski kiseljak zapravo otvorila Pandorina kutija sa neizvjesnim ishodom za Agrokorove kompanije u našoj zemlji koje su bile među garantima za kredite matične kompanije u Zagrebu.

"Pozivam da se žurno izvrši dokapitalizacija od strane Sarajevskog kiseljaka i Leda nad Konzumom, a nas neće interesirati ko će biti vlasnik Sarajevskog kiseljaka i Leda Čitluk, ko god to bio”, kaže potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić.

Dokapitalizacija Konzuma je bitna za dobavljače kojima Konzum duguje višemilionske iznose. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH predlažu hitno donošenje zakonskog rješenja kojim bi bila predviđena zabrana raspolaganja imovinom Agrokorovih kompanija u našoj zemlji, sve dok ne budu plaćene obaveze prema dobavljačima. Za one koji budno prate dešavanja u Agrokoru, zakonska rješenja su već davno trebala biti usvojena.

"Svakako da je trebalo ranije, mada je vlada govorila da nam nije potreban Lex Agrokor. Međutim, stvari su se jako usložnile kako je objavljena revizija”, kaže Borivoje Simić, urednik portala Indikator.ba.

Iz Federalne vlade ističu da je u toku usvajanje uredbe o sistemski važnim kompanijama u Federaciji, među kojima su i Agrokorove u našoj zemlji. Uredba nije usvojena jer sindikalisti imaju određene zamjerke. Agrokorove kompanije su pod lupom federalnih institucija, poručuju iz Vlade.

“Prisutan je pojačan monitoring kontrola do maksimalnih mogućnosti koje zakon propisuje. S druge strane, mislim da su ostvareni neki rezultati, da nije došlo do nekog velikog poremećaja kad je u pitanju funkcionisanje Konzuma”, ističe Zlatko Hurtić, vanjski ekonomski savjetnik Vlade FBiH.

Iz Agrokora kratka informacija da će Sarajevski kiseljak i Ledo Čitluk postati vlasnici Konzuma BiH. Što se tiče odluke suda o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka, u Agrokoru ističu da odluka nije pravosnažna dok se ne razmotri prigovor Jamnice.

1
OBNOVI SADRŽAJ

FTV

OSTALE VIJESTI
U Mreži o zločinima noć uoči presude Ratku Mladiću: Svjedočenja kćerki i majki

Predstavnički dom Parlamenta Federacije bez većine: Zakon o PIO povučen iz hitne procedure

VIDEO: Dokument koji je okončao rat u BiH: 22. godišnjica od parafiranja Daytonskog sporazuma

Zaustaviti odlazak doktora: Vlada i SSDMiS SBK-a potpisali granski Kolektivni ugovor

\'Plenković svjesno uništava ovaj koncern\': Todorić najavljuje ocjenu ustavnosti \'Lex Agrokora\'

Okončana njegova skoro 40-godišnja vladavina: Mugabe podnio ostavku, na ulicama Zimbabvea slavlje

Bombaš aktivirao eksploziv za vrijeme jutarnje molitve: Najmanje 50 mrtvih u samoubilačkom napadu na džamiju

Prije trilateralnog samita Turske, Rusije i Irana: Putin i Assad u Sočiju razgovarali o situaciji o Siriji

Utakmice petog kola grupne faze Lige prvaka: Liverpool i Sevilla remizirali, Tottenham preokretom do pobjede

VIDEO: Svaki radni dan od 18:15: U programu FTV-a od 27.11. gledajte hrvatsku seriju "Čista ljubav"